Linkuri accesibilitate

Lujkov - Primarul de sub Împărat(II)





Lujkov a fost numit primar în 1992 de Președintele Ielțin, după care a cîștigat de trei ori sucesiv alegeri municpale, organizate așa cum se organizează alegerile rusești. Adevărat, alegerile nu l-au făcut pe Lujkov chiar primar. Descrierea corectă a poziției lui Lujkov la Moscova e mai apropiată de o postură situată între Părinte, Împărat și Nabab. Lujkov a ținut orașul în mînă ca un autocrat folclorico-politic. Simpatic și petrecăreț, corupt și populist în stil ruso-bădărănesc, Lujkov n-a găsit nici un moment de îngăduință pentru ideile liberale (mitinguri ale opoziției, parada gay, etc). În schimb, supremul moscovit și-a creat o bază de putere formidabilă și de pe această platformă a dezvoltat orașul. Boom-ul neverosimil al construcțiilor, afacerilor și economiei locale au schimbat Moscova, după modelul agresiv, necugetat și spectaculos pe care l-au cunoscut și alte capitale est-europene. Corupția administrației Lujkov e legendară dar Primarul a învățat din timp să își pună la treabă starea civilă: Elena Baturina, soția Primarului, e socotită cea mai bogată femeie din Rusia, cu o avere estimată la aproape 3 miliarde de dolari. Evident, averea dnei Baturina s-a născut și a progresat pe contracte de construcții, sub mandatele Soțului Primar.

Lujkov a devenit rapid centrul nodal al relațiilor de putere și afaceri din Moscova. În 2000, Lujkov era pregătit să candideze la Prezidențiale dar a înțeles, la timp, că Putin e un candidat mult mai puternic. În consecință, Lujkov a intrat imediat într-o relație de alianță cu viitorul Președinte al Federației Ruse. Între timp, Lujkov a devenit un aliat prea puternic și apropierea alegerilor Prezidențiale din 2012 l-a făcut pe Pimarul Moscovei de două ori vulnerabil și interesant pentru Putin. O dată ca pol de putere dacă nu rival, atunci incomod. A doua oară ca instrument de disciplinare a lui Medvedev. Anul trcut, cînd Lujkov a început să facă zgomote critice la adresa lui Medvedev, Putin a înțeles, probabil, că îl poate folosi pe Lujkov. Medvedev a fost ajutat să intre în conflict cu Lujkov și să se expună public prin demiterea iritată a Primarului ales al Mosovei. Din acest punct, diferența între realitate și iluzie e hotărîtoare.
Multă lume crede, în occident, că demiterea unui primar ales e un afront adus democrației. Este dar nu în Rusia, unde Constituția permite acest gen de feudalism executiv.

Înainte de a se indigna, comentatorii occidentali ar trebui să măsoare cu atenție raza democratică a sistemului politic rus. Vor găsi un cerc strîmt și nu prea rotund. Problema nu e că Medvedev încalcă normele democratice în Rusia. Problema că normele democratice sînt, în Rusia, o farsă pentru consum extern. Iar lumea exterioară consumă avid farsa. La fel de iluzoriu e și presupusul conflict Medvedev-Putin. În realitatea politică fundamentală a Rusiei, asemenea jocuri nu există. Rolurile au fost atribuite, fără cale de întoarcere. Medvedev a făcut o simplă greșeală de stil dar și asta a fost prea mult. Nealinierea de o clipă a fost pedepsită cinic de Putin, controlorul absolut al situației. Cu același prilej, Lujkov, un primar expirat politic și, la 74 de ani, inutil pentru Rusia marca Putin 2 sau 3, a fost îndepărtat.

Ce e de reținut pentru publicul comentator din afara Rusiei e tocmai esența ierarhică și subterană a politicii rusești. Încălcările codurilor democratice reclamate de occident sînt, pur și simplu, o paranteză deschisă spre uzul comentatorilor și polticienilor occidentali care se pot indigna și consuma pe teme laterale.

Cînd semnalul de execuție a pornit de la Kremlin, presa scrisă, radiourile și televiziunile rusești au deschis campanii simultane împotriva lui Lujkov. Tot o singură apăsare pe buton ajunge pentru orice altă temă în dispută aparentă: alegeri prezidențiale, alegeri parlamentare, contracte și mega contracte, inițiative de politică externă sau curente de opinie care lasă, în occident, impresia de facționsim democratic. Cazul Lujkov le ilustrează pe toate și lasă în urmă imaginea tristă a unui Primar într-o țară cu un singur stăpîn. Peste toate casele, cătunele și orașele.

Traian Ungureanu

Fost parlamentar european (2009 – 2019), din partea PD-L (Partidul Democrat Liberal, apropiat președintelui Traina Băsescu) și ulterior a PNL (Partidul Național Liberal).

Jurnalist în România, între 1983-1988, Traian Ungureanu a lucrat la BBC, redacția pentru România, între 1989 – 2003. După care a devenit colaboratorul extern al Europei Libere, unde a scris despre politica din România și Europa, a ținut o cronică sportivă iar după ce a devenit europarlamentar, o cronică europeană. Semnează un blog politic și în fiecare vineri, un Jurnal de corespondent de la Londra.

Opiniile autorului nu reprezintă, neapărat, punctul de vedere al radio Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG