Linkuri accesibilitate

Sindicaliștii români ca simplă masă de manevră („22”)



Editia electronica a ziarului Romania libera a preluat imediat afirmatia presedintelui interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, ca premierul Vlad Filat ar fi incalcat Constitutia asumand raspunderea guvernului pentru modificarea bugetului de stat. In opinia sefului statului, Filat ar fi trebuit sa trimita inainte proiectul catre Biroul permanent al parlamentului si sa astepte eventuale modificari. Cu toate astea, presedintele a semnat proiectul la sfarsitul briefingului. Potrivit Romaniei libere, Vlad Filat nu este de acord cu reprosul presedintelui interimar si ii recomanda sa se adreseze Curtii Constitutionale, in timp ce ministrul de justitie Alexandru Tanase nici nu vede vreo incalcare a legii fundamentale.

Intre timp, la Bucuresti, Curtea Constitutionala a fost de acord cu forma in care a fost adoptata noua lege a pensiilor, care va merge astfel la promulgare. Partidele de opozitie ameninta de mai multa vreme ca vor declansa procedura de suspendare a sefului statului, daca promulga legea. Cristian Ghinea reproseaza in Romania libera opozitiei ca nu vine cu solutii alternative la deficitul sever al bugetului de pensii. Legea propusa de guvernul Emil Boc nu este, in opinia lui, decat un timid inceput de reforma. In absenta unei reconstructii a intregului sistem, peste 20 de ani nu vor mai fi pensii, sau vor fi, daca bugetul de stat se va rezuma doar la plata pensiilor.

In saptamanalul 22, Andrei Cornea scrie despre tradarea sindicatelor. Acestea ar fi trebui sa lupte indarjit impotriva muncii la negru, impotriva evaziunii fiscale facute de patroni pe spinarea angajatilor, carora nu le platesc uneori cu anii contributiile la asigurarile de pensii si de sanatate. Or sindicatele din Romania nu au luat niciodata pozitie pentru asa ceva. Mai mult, arata Cornea, sindicatele i-au abandonat cu totul pe angajatii din sectorul privat – unde, sustine comentatorul, infloreste munca la negru – si s-au specializat in reprezentarea salariatilor bugetari, pentru ca „statul e o vaca de muls”.

Si ministrul de externe Teodor Baconschi – care acorda un interviu revistei 22 – crede ca sindicalistii care protesteaza in prezent in Romania sunt simpla masa de manevra a liderilor sindicali. Manifestantii ar fi de fiecare data cam aceiasi, maximum 20.000 de oameni adusi din toata tara, or, sustine Baconschi, in orice tara normala protestele sindicale adevarate pot scoate in strada in orice moment un milion de insi.
XS
SM
MD
LG