Linkuri accesibilitate

Problema cvorumului guvernamental rezolvată provizoriu


Vlad Filat: „În ciuda existenței unor anumite abordări emotive, pînă la urmă totul s-a rezolvat.”


Guvernul Filat s-a întrunit astăzi în şedinţă cu toţi miniştrii, deşi 11 dintre ei au fost înscrişi pe listele de candidaţi la alegerile parlamentare anticipate. Legea spune că din momentul înregistrării la CEC ei îşi vor suspenda activitatea în guvern, ca să nu poată folosi resurse administrative în folosul propriilor partide. Unii miniştri, ca cei liberali, spun că se vor retrage o vreme de pe listele electorale, pentru a mai rămâne în guvern, în timp ce alţii încă nu au luat o decizie. Liliana Barbăroşie a încercat să facă lumină asupra prevederilor legislative şi intereselor politice ale celor implicaţi.

Partidul Liberal şi-a retras miniştrii de pe listele de candidaţi pentru anticipate, astfel încît ei să-şi poată continua activitatea în guvern. Anunţul, făcut public în seara zilei de ieri prin intermediul unui comunicat de presă, l-a bucurat pe premierul Filat: „Eu am observat că lucrurile s-au rezolvat – eu sunt mulţumit cum derulează evenimentele. În ciuda existenței unor anumite abordări emotive, pînă la urmă totul s-a rezolvat.”

Premierul Filat le ceruse ieri partenerilor săi din alianţă să nu-i implice pe miniştri în campanie, în caz contrar guvernul nu ar avea cvorumul necesar pentru a fi operaţional. Cererea, cum o văzuseră unii comentatori, or chiar revendicarea, după părerea altora, a fost formulată pe fundalul unor tensiuni crescînde între premierul liberal-democrat şi celelalte componente ale Alianţei, nemulţumite de decizia guvernului, de a oferi ajutoare sociale în ajun de campanie prin asumare de răspundere, fără a aştepta votul Parlamentului pe acest subiect.
Guvernul are în total 22 de membri.

Partidele din alianţă care au intrat deja în campanie trecuseră pe liste miniştrii lor, unsprezece la număr. Cum legea îi obligă să-şi suspende funcţiile pe durata campaniei ca să nu facă uz de resursa administrativă, guvernul risca să nu poată adopta decizii prin vot din lipsă de cvorum. Cel puţin, astfel l-a semnalat şeful executivului. „În cancelariile ministerelor şi guvernului sunt multiple proiecte de hotărîri pe care trebuie să le implementăm. Guvernul trebuie să aibă capacitate deplină de a lua decizii.”

Cum cei patru miniştri ai PL vor rămîne în guvern, cabinetul va dispune de cel puţin 15 voturi, prin urmare va putea adopta decizii. PD şi AMN, care deţin şapte portofolii de miniştri, nu au decis deocamdată cum vor răspunde solicitării premierului. Nici nu este clar dacă liberalii şi-au coordonat cu aceşti doi parteneri de coaliţie tactica.

Ieri, liderii celor două partide lăsau de înţeles că guvernul este în măsură să administreze treburile publice apelînd la adjuncţii miniştrilor, iar în caz de nevoie, se poate întruni Parlamentul pentru decizii urgente.
Liderul AMN, Serafim Urechean: „Nu există în guvern nici o decizie care arde, Parlamentul în caz de nevoie poate să se întrunească şi să adopte hotărîri, adică sistemul rămîne funcţional şi să nu cautăm haz de necaz.”

L-am întrebat pe expertul în drept constituţional, Nicolae Osmochescu, cine are dreptate în această dispută.
„Parlamentul, în poziţia în care se află, nu poate adopta decizii de importanţă majoră. El poate adopta doar legi ordinare, dar probleme de finanţare, de buget – asta tot se reglementează prin legi organice. Da dacă se repetă inundaţiile de astă vară. Sau dacă se adeveresc presupunerile că vine o iarnă grea cum nu a mai fost. Doar guvernul poate lua decizii în caz de astfel de situaţii. Aici a fost o ciocnire de interese şi o problemă de orgoliu.”

Osmochescu califică drept lipsite de temei şi declaraţiile preşedintelui interimar, Mihai Ghimpu, care a promulgat astăzi documentul ce prevede oferirea de ajutoare nevoiaşilor pe răspunderea guvernului, nu înainte de a-l acuza pe Filat că a încălcat procedura firească în asemenea cazuri prevăzută de Constituţie.
„Nu s-a încălcat absolut nimic. Asta este riscul personal al prim-ministrului şi a cabinetului, prin care el dacă nu este susţinut, trebuie să-şi dea demisia.” Mihai Ghimpu şi-a făcut publică declaraţia după o întrevedere cu liderii alianţei, de la care a lipsit de altfel premierul Filat.
Previous Next

XS
SM
MD
LG