Linkuri accesibilitate

Rămîn atașat valorilor social-democrate și PD-ului


Oazu Nantoi
Oazu Nantoi

Oazu Nantoi: „Eu am decis că nu voi participa pe lista de candidaţi”.


Una din listele electorale care a atras cea mai mare atenţie din partea presei este cea a Partidului Democrat. Mulţi comentatori politici au spus că lista ar conţine mulţi reprezentanţi ai cercurilor de afaceri, apropiaţi businessmanului Vladimir Plahotniuc. De pe listă lipsesc candidaţi din alegerile precedente ca Oazu Nantoi – cunoscut analist politic. Vasile Botnaru l-a întrebat din ce cauză
:

Europa Liberă: Toată lumea tălmăceşte neincluderea Dumneavoastră pe liste. Variantele sunt diferite. Aş vrea să auzim de la Dumneavoastră din ce motive nu aţi ajuns pe lista candidaţilor din partea Partidului Democrat?

Oazu Nantoi: „În primul rând, am o atitudine ironică faţă de termenul „toată lumea”. Toată lumea, de regulă, este preocupată de problemele ei şi nu prea se interesează de listele candidaţilor. Al doilea moment: eu am început, să mă implic, să spunem aşa, în activitatea politică din 89. De atunci au trecut, dacă nu greşesc, 20 de ani. Şi am avut posibilitatea să mă manifest cu diferite prilejuri şi nu mă îndoiesc că voi mai avea. Atunci, când Partidul Democrat la 5 aprilie 2009 a pierdut alegerile, sigur că a apărut întrebarea: ce e de făcut mai departe? În calitate de colac salvator pentru Partidul Democrat a apărut domnul Marian Lupu, care a venit cu echipa lui. Şi pe parcursul acestui an de după alegerile din 29 am lucrat în echipă.

Acum, când a apărut întrebarea - ce-i de făcut mai departe şi cum de mers mai departe, vreau să spun pe şleau, că puţin sunt dezamăgit de activitatea mea de deputat. Şi totodată apreciez foarte mult calitatea mea de direct de program la Institutul de politici publice. Şi în situaţia aceasta, eu am decis că, rămânând ataşat valorilor social-democratice şi în Partidul Democrat, eu nu voi participa pe lista de candidaţi. Şi totodată voi participa în campania electorală, atunci când va fi nevoie pentru ca să consolidăm acel modest început, care a fost realizat la 29 iulie a anului trecut.”

Europa Liberă: Mai mulţi analişti politici afirmă la unison, că Oazu Nantoi nu a fost trecut pe listă, pentru că s-ar opune eventualei asocieri cu comuniştii după alegeri. Puteţi comenta acest moment?

Oazu Nantoi: „Eu înţeleg, că este asemenea îndeletnicire, care se numeşte împărţirea blănii ursului din pădure. Vreau să spun, că în cadrul Partidului Democrat n-a fost nici un precedent de discuţii vis-a-vis de viitoarele coaliţii. Alta este că, să spunem aşa, activitatea în Alianţă s-a dovedit că unii politicieni moldoveni sunt destul de supărăcioşi. Deci, au dat motive pentru nemulţumiri reciproce. Şi în asemenea situaţie, Partidul Democrat vorbeşte despre faptul, că lasă uşa deschisă pentru dialog cu toate formaţiunile politice. Dar repet, nu s-a vorbit nici într-o situaţie despre coalizarea cu comuniştii. Mai ales, că nimeni nu mi-a spus „nu candida”. Au fost mai multr discuţii şi în ultimă instanţă eu am adoptat această decizie.

Eu doar vreau să spun următorul lucru: că există precedentul Partidului Popular Creştin-Democrat, cine mai ţine minte de existenţa lui, care s-a coalizat. De aceea, eu cred, că politicienii ar trebui să tragă concluzii din trecutul nostru modern şi să fie mai prudenţi la căutarea aliaţilor.”
XS
SM
MD
LG