Copii din penitenciarul de la Lipcani au devenit zilele acestea autori de filme. Filmele sunt cu ei, despre ei, dar destinate lumii din afară şi au fost turnate în cadrul unui atelier video organizat de UNICEF şi Ministerul Justiţiei. Paul Hodorogea a participat astăzi la lansarea primelor filme de câte un minut.
Ati ascultat unul din filmuleţele realizate de 6 copii inchişi la penitenciarul numarul 2 din Lipcani, fie pentru omor, viol sau furt. Am discutat cu cel mai retras dintre ei, Valeriu. El stă închis de 1 an de zile şi mai are șase...
„Cine a avut dorinta, a venit si a filmat aceste filme. Au venit acesti oameni si m-au intrebat daca vreau sa fiu operator şi eu am spus ca da. Eu aici am filmat, dar la libertate nu stiu, cu asta n-am sa ma ocup”. Daca Valeriu nu vrea să filmeze după ce îşi ispăşeşte pedeapsa, seful interimar al serviciului activitate educativa şi psihologica de la penitenciar, Eduard Gajos, mi-a spus că Mihai, alt tînăr deţinut, cand iese la libertate vrea să devină cameraman.
„Da, el are 4 luni pana la eliberare, daca va avea vreun suport, speram ca va reuşi. Necesită sa-l ajute cineva in societate, singur nu isi va atinge scopul. In penitenciar a fost un condamnat care se ocupa cu pictura. Si dupa eliberare si-a gasit de lucru in Chisinau, la un atelier, si ocupatia cu pictura in penitenciar i-a prins destul de bine.”
Doi experţi din Germania şi Olanda i-au ajutat să realizeze filmele. Unul din ei, Chris Schuepp, spune ca filmarile, ideile, textele, toate aparţin copiilor de la penitenciar. Ei ar trebui sa se mandrească cu ce au realizat la acest atelier video. Doi copii chiar mai au idei pentru alte filme şi specialiştii video au promis să-i ajute.
In cautarea inspiratiei tânăra scriitoare Nicoleta Esinencu a însoţit echipa Unicef la penitenciar: „Nu m-am asteptat sa vad filme in care ei sa vorbească despre ei, si asta m-a impresionat: ca au avut curajul să se deschidă, să-şi vadă viaţa si viitorul lor. Era mai simplu sa stergi un capitol din viaţa ta, asa cum o facem noi de obicei. Ei nu l-au sters, n-au filmat pe altcineva, s-au filmat pe ei. Si-au pus lor o problema, si asta e cel mai important.”
Şeful interimar Oleg Pantea, seful interimar al direcţiei educaţie a declarat ca acest atelier video este o premieră în lume şi că Moldova este un exemplu demn de urmat. Atelierul video este organizat de UNICEF si face parte din seria „one minute junior”