Linkuri accesibilitate

Modalitate de a-i căuta nod în papură lui Băsescu (Adevărul)


Poveste cu suspendarea - o comandă explicită a marilor patroni de media (România liberă)

Comentatorii care au riscat sa estimeze ce va face presedintele Traian Basescu cu legea pensiilor probabil o regreta deja. In ziarele de dimineata, opinia era in general ca seful statului nu are motive sa refuze promulgarea. Cu alte cuvinte, ca este nevoit sa-si asume scenariul cu care il ameninta opozitia, si anume declansarea procedurilor de suspendare, in cazul in care va promulga legea.

Adrian Halpert argumenteaza in Adevarul de ce nu are Basescu motive sa retrimita legea la parlament. Intai pentru ca a fost declarata constitutionala de Curtea Constitutionala a Romaniei, apoi pentru ca efectiv nu are misiunea de a numara voturile din Parlament. Si – se subintelege – pentru ca n-ar trebui sa se teama de suspendare: asa cum n-au avut majoritate ca sa blocheze adoptarea legii, partidele de opozitie nu au cum sa obtina jumatate plus unu din voturi in favoarea suspendarii. Dar dincolo de toate acestea, scrie Adrian Halpert si citam, “suspendarea presedintelui nu anuleaza legea pensiilor. Intre cele doua nu exista o legatura de cauzalitate, asa ca totul nu pare decat o modalitate de a-i cauta nod in papura lui Basescu”.

Pe aceleasi pozitii se situeaza, grosso modo, si editorialul Sabinei Fati, din Romania libera, care arata insa ca aceasta poveste cu suspendarea este o comanda explicita a marilor patroni de media – Sorin Ovidiu Vantu, Realitatea, si Dan Voiculescu, Antena. Ei ar vrea sa le procure judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie bucuria de a-si vedea pastrate pensiile foarte mari. De ce sa faca asta? – pentru ca si Vantu si Voiculescu au dosare penale care, mai devreme sau mai tarziu, vor ajunge pe masa acestor judecatori.

Despre puterea partidelor de opozitie in parlament scrie si Mircea Kivu, de asemenea in Romania libera. El observa ca alesii poporului au incetat de ceva vreme sa se mai ocupe de continutul legilor si se cearta la infinit pe proceduri. De fapt, arata autorul, legile care trec in parlament se impart in doua categorii: unele care sunt formulate de guvern, si sunt aprobate de majoritatea pe care coalitia de guvernare o are in legislativ, si celelalte, care sunt formulate de opozitie si nu reusesc sa obtina voturile necesare.
XS
SM
MD
LG