Linkuri accesibilitate

9.10 - Chișinău: Briefing la președinție și actualitatea de politică externă


Anatol Golea: urmează să aibă loc şi preconizata întâlnire de la Viena, cu participarea domnilor Primakov şi Gorbulin, până la sfârşitul lunii curente şi există premize că în cadrul acestei întâlniri s-ar putea obţine unele progrese esenţiale în soluţionarea problemei transnistrene şi în ceea ce priveşte statutul special al acestei zone şi în ceea ce priveşte retragerea trupelor ruse din teritoriul Republicii Moldova.”


9 octombrie 2010

Actualitatea în Republica Moldova.

Briefing la președinție și actualitatea de politică externă.

Dan Ionescu: Printre principalele chestiuni abordate la briefingul de astăzi de la Preşedinţie s-a numărat şi aceea a promulgării Legii privitoare la alegerea viitorului preşedinte al ţării de către Parlament. Amănunte de la Eleonora Lisnic.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Anatol Golea, a evitat să dea un răspuns clar la întrebarea, dacă preşedintele Lucinschi va promulga sau nu va promulga Legea cu privire la alegerea preşedintelui Republicii Moldova, adoptată în septembrie de Parlament. Termenul în care preşedintele Lucinschi ar urma să ia o decizie în privinţa acestei legi expiră vineri, 13 octombrie, dar multele obiecţii ale şefului statului la această lege, expuse la briefingul de astăzi de purtătorul său de cuvânt, ar însemna mai degrabă, că preşedintele Lucinschi nu va promulga legea, dar o va remite Parlamentului pentru modificări şi completări. Nu în ultimul rând, obiecţiile preşedintelui Lucinschi se referă la modul în care urmează a fi avansaţi candidaţii pentru funcţia de şef al statului.

Preşedintele Lucinschi este de părere, că dreptul exclusiv al unui grup de 15 deputaţi de a propune un candidat este de natură să îngrădească dreptul de a fi ales al cetăţenilor Republicii Moldova. De asemenea, şeful statului nu este de acord cu prevederea din lege, potrivit căreiea deputaţii nu-i pot retrage sprijinul acordat iniţial unui candidat.

Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Anatol Golea: „Documentul respectiv are mai multe lacune. Trebuie precizate toate detaliile ce ţin de articolul 90 al Constituţiei – când survine vacanţa funcţiei preşedintelui. Mai mulţi jurişti consideră, că aici trebuie aplicată varianta ca şi expirarea împuternicirilor Parlamentului. Deci, consideră că ar fi normal ca alegerea, procedura de alegere a şefului statului, să fie iniţiată doar după expirarea împuternicirilor preşedintelui, după cum se face şi în cazul Parlamentului.”

Preşedintele Lucinschi, potrivit purtătorului său de cuvânt, regretă că Parlamentul nu l-a consultat la amendarea Legii despre Serviciul de informaţie şi securitate, operată zilele trecute. Una dintre modificările la această lege, reamintim, stipulează subordonarea faţă de Parlament a Serviciului de informaţii şi securitate. În schimb, în ceea ce priveşte interpretarea articolului 13 din Legea audiovizualului preşedintele Lucinschi apreciază, că Parlamentul a găsit soluţia potrivită.

O altă temă a briefingului de astăzi au constituit-o ultimele contacte ale şefului statului în problema soluţionării diferendului transnistrean. Săptămâna trecută Petru Lucinschi a discutat la telefon cu reprezentanţii comisiilor de stat pentru soluţionarea problemei transnistrene din Federaţia Rusă şi Ucraina, tema convorbirilor fiind acţiunile de natură să impulsioneze dialogul dintre Chişinău şi Tiraspol. Către sfârşitul acestei luni, la Viena, sub patronajul OSCE, va avea loc o nouă întrunire consacrată problemei transnistrene.

Anatol Golea: „În timpul cel mai apropiat vor avea loc contacte între Chişinău şi Tiraspol la nivelul grupurilor de experţi, la nivelul comisiilor parlamentare formate, cu participarea conducerii Parlamentului de la Chişinău şi Tiraspol, după care urmează să aibă loc şi preconizata întâlnire de la Viena, cu participarea domnilor Primakov şi Gorbulin, respectiv preşedinţii comisiilor de stat din Federaţia Rusă şi Ucraina. Se preconizează, că această întîlnire va avea loc până la sfârşitul lunii curente şi există premize ca în cadrul acestei întâlniri s-ar putea obţine unele progrese esenţiale în soluţionarea problemei transnistrene în ambele aspecte: şi în ceea ce priveşte statutul special al acestei zone şi în ceea ce priveşte retragerea trupelor ruse din teritoriul Republicii Moldova.”

Astăzi preşedintele Lucinschi a expediat câteva telegrame de felicitare, în primnul rând noului preşedinte al Republicii Federative Iugoslavia, Vojislav Koştuniţa. Anatol Golea: “Preşedintele s-a arătat satisfăcut de faptul, că în final a fost găsită o soluţionare paşnică a acestei probleme şi a atras atenţia asupra faptului, că preşedintele Slobodan Miloşevici a încercat, de fapt, să neglijeze opinia liber exprimată a poporului. În acest sens, preşedintele Petru Lucinschi consideră, că este o lecţie şi pentru alte tinere democraţii, unde se fac încercări de a se neglija opinia poporului, de a nu implica poporul în viaţa politică şi a lua decizii din numele poporului. Astăzi preşedintele Petru Lucinschi a trimis, de asemenea, telegramă de felicitare preşedintelui Alexander Kwasnievski cu ocazia realegerii sale în funcţia de preşedinte al Poloniei, conform unor date prealabile. Ştiţi, că între cei doi preşedinţi sunt relaţii amicale mai vechi şi este normal ca în primele ore ale dimineţii preşedintele Petru Lucinschi l-a felicitat pe colegul său.”

Din Chişinău, Eleonora Lisnic, pentru Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG