Linkuri accesibilitate

Rezultatele scrutinului din Kirghistan arată o falie nord-sud


Partidele reprezintă clanuri regionale, iar trei din cele intrate în parlament au afinități cu fostul președinte Bakiev.


După ce au fost numărate aproape toate voturile exprimate în alegerile parlamentare de duminică din Kîrghistan este clar că în viitorul Parlament vor accede cinci partide din cele 29 înscrise în cursa electorală.

Indiferent de numărul de voturi obţinute, nici un partid din cele cinci nu va domina viitorul Parlament, după ce a fost adoptată o lege care interzice unei formaţiuni politice să deţină mai mult de 55 de mandate în legislativul cu 120 de locuri.

Recentele ciocniri etnice din sudul ţării, între kirghizi şi uzbeci au accentuat şi mai mult tensiunile care existau deja între nordul şi sudul ţării. O explicaţie pentru surpriza acestor alegeri: partidul naţionalist Ata-Jurt este cel care a obţinut cele mai multe voturi - aproape 9 %. Potrivit sondajelor de opinie realizate înaintea alegerilor, Ata-Jurt era pe locul trei în preferinţele electoratului. În acest partid acţionează mai mulţi membri ai fostului guvern al preşedintelui Kurmanbek Bakiev, îndepărtat de la putere în urma protestelor din aprilie.

Analistul politic Mars Sariev explică victoria partidului Ata-Jurt prin faptul alegătorii din sud care îl susţin pe fostul preşedinte Bakiev, au fost mai activi decât cei din nord, unde fostul lider nu este popular. „Ne confruntăm cu un nou fenomen în care partidele reprezintă clanuri regionale. Dacă analizăm rezultatele alegerilor din perspectiva nord-sud, partidul Ata-Jurt a obţinut majoritatea voturilor în sud. Prin acest rezultat sudul consideră că şi-a luat revanşa în faţa nordului”, este de părere analistul Mars Sariev.

Chiar dacă a obţinut cele mai multe voturi, partidul Ata-Jurt va fi nevoit să facă coaliţie în viitorul parlament. Se presupune că formaţiunea se va alia cu partidele Ar-Namys şi Respublika, ambele obţinând puţin peste 7% din voturi. Partidul Ar-Namys este condus de fostul premier sub preşedinţia Bakiev, iar liderul partidului Respublika a fost vice-premier tot sub regimul Bakiev.

Celelalte două partide care se vor regăsi în viitorul parlament din Kîrghistan sunt partidul Ata-Meken şi partidul Social Democrat. Ambele au susţinut în aprilie înlăturarea de la putere a fostului preşedinte.

După ultimele modificări constituţionale, Parlamentul are dreptul de a aproba guvernul şi de a numi prim-ministrul ţării. Modificările fac din Kîrghistan prima republică parlamentară din Asia Centrală, regiune în care, de obicei, puterea este deţinută de lideri autoritari.

Observatorii internaţionali care au monitorizat alegerile din Kîrghistan s-au arătat mulţumiţi de organizarea votului.

Preşedintele american Barack Obama a declarat ieri la Washington că votul de duminică din Kîrghistan „reînnoieşte convingerile statului american de a-i susţine pe kîrghizi în dorinţa lor de a-şi consolida democraţia, relansa economia şi de a menţine pacea şi securitatea în regiune”.
XS
SM
MD
LG