13 octombrie 2000
Actualitatea în Republica Moldova.
Dezbateri în plenul Parlamentului.
Dan Ionescu: În şedinţa în plen de astăzi Parlamentul a revotat Legea ce stabileşte procedura de alegere a şefului statului, respinsă la promulgare de preşedintele Petru Lucinschi. Deputaţii nu au reuşit, însă, să supună votului şi mult disputatele proiecte de privatizare a întreprinderilor de vinificaţie şi tutun, principala condiţie a Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii Mondiale pentru reluarea finanţării Republicii Moldova. Despre cum s-a desfăşurat şedinţa în plen de astăzi aflaţi din relatarea Eleonorei Lisnic.
Parlamentul a revotat cu 67 de voturi pro Legea cu privire la alegerea şefului statului, nepromulgată de preşedintele Petru Lucinschi şi remisă pentru modificări şi completări. De această dată, preşedintele Lucinschi este obligat să promulge legea, nemaiavând drept de veto. Împotriva revotării legii s-au pronunţat doar cinci deputaţi independenţi, iar parlamentarii din Partidul Forţelor Democratice, la fel ca în cazul primei votări, s-au abţinut. Dintre toate modificările şi completările propuse de preşedintele Lucinschi, Parlamentul a acceptat doar o modificare nerelevantă, de ordin redacţional.
Astăzi Parlamentul a făcut o încercare de a avansa în problema privatizării întreprinderilor din industria vinului şi a tutunului. Trebuie precizat mai întâi, că pe agendă figurau doar proiectele individuale de privatizare a cinci fabrici de vinuri, fiindcă s-a convenit, ca privatizarea fabricilor din industria tutunului să fie discutată săptămâna viitoare. Raportorul din partea Guvernului, vicepremierul Andrei Cucu, a solicitat, însă, ca proiectele privind privatizarea întreprinderilor din cele două ramuri să fie votate în bloc, printr-o lege organică.
Vicepremierul a fost susţinut de Comisia parlamentară de specialitate, dar discuţiile nu au putut continua, fiindcă proiectul, care ar fi urmat să fie supus votului, n-a fost distribuit deputaţilor. Şeful Comisiei parlamentare pentru buget şi finanţe, Valeriu Muravschi, a propus ca legea în cauză, referitoare la privatizarea celor 12 întreprinderi oricum să fie votată în prima lectură, fiindcă proiectul ei este bine cunoscut deputaţilor încă de pe timpul Guvernului Sturza. Asupra votării în prima lectură au insistat şi alţi deputaţi, în special din PFD.
Preşedintele Parlamentului, Dumitru Diacov, nu a dorit să accepte propunerea, argumentând că proiectul nu va acumula 52 de voturi, minimum necesar pentru adoptarea unei legi organice. La acel moment în sală erau 36 de deputaţi comunişti, care se pronunţă împotriva acestor privatizări, şi 44 de parlamentari din celelalte formaţiuni, dispuşi să voteze pro. Deputaţii de orientare democratică s-au oferit să-şi aducă în sala de şedinţă colegii lipsă, dar preşedintele Parlamentului nu s-a lăsat convins să iniţieze procedura de votare. Mai mulţi deputaţi, printre care Muravschi şi Nedelciuc, au propus ca Guvernul să-şi asume el însuşi responsabilitatea pentru privatizările amintite, prin adoptarea unei decizii, prin care să dispună demararea acestui proces.
Potrivit Constituţiei, dacă Parlamentul nu va protesta împotriva unei asemenea acţiuni în termen de trei zile, decizia de Guvern se aplică la fel ca oricare lege. O reacţie negativă a Parlamentului ar însemna, însă, demiterea Guvernului. Şi preşedintele Parlamentului a fost de părere, că Guvernul ar trebui să-şi asume acest risc, din moment ce comuniştii, care l-au instalat, sunt împotriva privatizării.
Dumitru Diacov: „Eu am vorbit şi cu domnul Braghiş, şi cu domnul Cucu acuma la întrerupere, dacă nu se obţine votul necesar – prin asumarea răspunderii. Eu nu pot, eu nu pot, eu nu pot să convertesc într-o şedinţă, sau să-l impun pe un deputat să ridice mâna.”
Săptămâna viitoare Parlamentul va relua dezbaterile în această problemă. Tot astăzi Parlamentul a votat o modificare privind obligatitivitatea aplicării timbrelor de accize de la 1 ianuarie 2001, când intră în vigoare titlul „Accizele” al Codului fiscal, dar nu de la 1 octombrie, cum prevede bugetul pe acest an. Printr-o altă modificare la buget, a fost scutit de accize tutunul nefermentat, vândut agenţilor economici, care au relaţii fiscale cu sistemul bugetar moldovean. În prima lectură a fost votată legea cu privire la combaterea terorismului.
Din Chişinău, Eleonora Lisnic, pentru Radio Europa Liberă.