Linkuri accesibilitate

AMN și Edinaia Moldova încep campania electorală - evident cu țeluri diferite


Serafim Urechean: Alegătorii vor aprecia rolul stabilizator jucat de AMN în cadrul AIE.

Cu patru miniştri în topul listei şi cu mai multe slogane, dintre care unul – “Da, vom reuşi” - aparent inspirat din cel al preşedintelui Barack Obama "Yes, we can!" – Alianţa Moldova Noastră s-a lansat astăzi oficial în campanie. În pofida pronosticurilor pesimiste ce ar rezulta din sondaje, AMN-ul condus în continuare de Serafim Urechean speră să treacă pragul de 4 la sută şi să dispună de un număr important de mandate care să conteze la formarea viitoarei alianţe de guvernămînt.

AMN-ul mizează pe succes, aşa cum afirmă liderul său, pentru că a demonstrat alegătorilor săi că nu este un partid trădător, adică nu a coalizat cu comuniştii. Serafim Urechean crede, de asemenea, că alegătorii vor aprecia ceea ce el consideră a fi „rolul stabilizator” al partidului său în cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană ce a avut mai multe cumpene. Dar cum va explica AMN-ul electoratului disensiunile care au existat în alianţă, l-am întrebat pe Serafim Urechean.

Serafim Urechean: „Eu am pledat mereu pentru un aliaj între experienţă şi tineret. Sunt buni tinerii la guvernare, dar lipsa de experienţă le mai joacă tinerilor festa. Daţi să nu-i judecăm. Daţi să facem totul ca să venim cu cît mai multe mandate în Parlament, să putem alege preşedintele, să formăm guvernul. Iată ce-şi doreşte AMN.”

Spre deosebire de alte campanii la care a participat, AMN nu a făcut de această dată promisiuni seducătoare mai ales pentru păturile sărace ale populaţiei. În campania dinaintea alegerilor din 2009, AMN spunea că va ridica pensiile pînă la 300 de euro şi salariile – pînă la 500. Iată cum a explicat liderul formaţiunii această schimbare de tactică.

Serafim Urechean:“Cu părere de rău, calculele în baza cărora am lansat acele promisiuni erau făcute în baza minciunilor comuniştilor - cifrele lor demonstrau că către 2013 aceşti indici indiscutabil ar fi fost atinşi.”

Spre deosebire de AMN, partidul Moldova Unită condus de unul dintre foştii fruntaşi comunişti, Vladimir Ţurcan, desprins din PCRM după refuzul acestui partid de a susţine candidature AIE la funcţia de preşedinte, s-a lansat astăzi în campanie cu promisiuni sociale extrem de generoase. Triplarea salariilor pentru bugetari, egalarea pensiei cu minimul de existenţă, facilităţi fiscale migranţilor moldoveni, revigorarea patentei ca formă de antreprenoriat şi tarife controlate de stat - sunt doar cîteva dintre componentele mesajului electoral al formaţiunii.

Moldova Unită “Edinaia Moldova” susţine ideea unui referendum în problema statutului limbii ruse şi promite să lupte, prin metode legale, cu ideile unioniste din societate. Formaţiunea vede în Federaţia Rusă un partener de bază al RM pe plan extern şi optează pentru aderarea la Uniunea vamală Rusia-Belarus, concomintent cu integrarea europeană.

Moldova Unită speră să ajungă în parlament propulsată de voturile celor decepţionaţi de guvernarea liberală dar şi de cea precedentă, comunistă. Formaţiunea mai contează pe etniile considerate a fi minoritare şi pe indecişi. Liderul formaţiunii, Vladmir Ţurcan exclude posibilitatea unei coaliţii post-electorale, în caz de success, cu comuniştii atîta timp cît aceştia sunt conduşi de Voronin, dar admite că va colabora cu toate partidele pe proiecte concrete.

Cum Vladimir Ţurcan este cunoscut pentru un rol anume în timpul tulburărilor din aprilie anul trecut, surprins în imagini video în timpul unor negocieri cu un grup de protestatari în incinta Parlamentului, am fost curioasă să aflu ce le va spune Ţurcan alegătorilor despre ceea ce s-a întîmplat atunci:
“Sunt mai multe întrebări, cu regret. Dar eu voi răspunde la ele. Dacă mă voi bucura de votul cetăţenilor.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG