Linkuri accesibilitate

Calamitățile nu trebuie să se soldeze cu dezastre


Lecție model la liceul Nicolae Iorga asupra modalității de reducere a riscului dezastrelor.









Pentru ca astazi este ziua internationala pentru reducerea dezastrelor, o clasă de copii de la liceul Nicolae Iorga din capitală s-au bucurat de o lecţie organizată de ONU în Moldova și Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale despre reducerea riscurilor dezastrelor.


Lecţia a început cu verificarea cunoştinţelor. Elena Leu, specialistă principală la Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Exceptionale şi-a asumat rolul de profesoară: „Cunoaşteţi ce este o calamitate naturala? – Nu. Dar un dezastru natural? – Da. Ce calamitate naturala s-a intamplat recent? – Inundaţiile.”

Eleva Tatiana Țurcan: „Dezastrul este un fenomen natural care distruge orice in calea sa. Inundaţiile, secetele, furtunile, cutremurile.” Fiind vorba de cutremure, instructorii chiar au simulat un cutremur.

Europa Liberă: Voi de ce aţi fugit acum afara?

Tatiana Țurcan: „A fost alarma şcoalara, cineva a vazut un incendiu sau a simţit un cutremur”.

Dupa cateva minute de instruire, copiii au aflat ce au întreprins greşit: „Am fugit foarte repede si am făcut galagie. In caz ca este ascensor, in niciun caz nu trebuie de urcat in el. Doar pe scări, dar repede pentru ca e posibil ca si scarile să se prabuşească.”

Eleva din clasa a 6-a, Tatiana Ţurcan şi-a amintit de un cutremur pe care l-a simţit: „A fost in 2003 sau 2002, eram la ţară la bunica, am observat că se mişca tulpina florii, se auzeau cum tremura ferestrele şi lampa. Toata lumea a simţit cutremurul si noi am iesit din casă.”

Am întrebat directorul adjunct al liceului Nicolae Iorga, Valentina Corsac, de ce se discută atat de mult despre cutremure daca ele sunt tocmai pe locul patru în lista calamităţilor care afectează Moldova.

Valentina Corsac: „Cu vreo 5-10 ani in urma cutremurul era un punct foarte important. Acum este importanta arşiţa aceasta care ne provoaca foarte multa durere şi ataca sanatatea oamenilor in etate şi copii; şi clar că inundaţiile. Iar ce am demonstrat astazi este doar un moment din activitate.”

Doina Munteanu, coordonator de programe la PNUD, spune că urmare a schimbarilor climaterice Moldova este predispusă la tot mai multe calamităţi naturale: „Faptul ca sunt calamitati nu este o problemă. Calamitatile sunt si vor fi intotdeauna, asta este concluzia tuturor rapoartelor si studiilor. Problema constă în dezastrele pe care le cauzează. Dar dezastrul este cauzat de lipsa noastră de pregatire, sau pregatire insuficienta. Si aici trebuie de actionat, iar actiunea incepe de la fiecare. In cazul in care esti pregatit, calamitatea nu produce un dezastru.”

După gravitatea consecinţelor, seceta se clasează pe primul loc, furtunile pe 2, după care urmează inundaţiile şi cutremurile.
Previous Next

XS
SM
MD
LG