Linkuri accesibilitate

Hillary Clinton pledează pentru un dialog sârbo-kosovar cu bună credință


In Kosovo
In Kosovo

Integrarea Kosovo, împreună cu Serbia, în Uniunea Europeană poate aduce stabilitate în Balcani.


Secretarul de Stat al Statelor Unite, Hillary Clinton şi-a încheiat la Priştina o vizită de două zile în Balcani. Ea a fost primită cu căldură în Kosovo de premierul Hashim Thaci şi alţi oficiali ai fostei provincii sârbe, care şi-a proclamat independenţa la începutul anului trecut cu sprijinul Statelor Unite şi multor ţări din Uniunea Europeană. După escale făcute în Bosnia şi Serbia, doamna Clinton i-a îndemnat pe albanezii kosovari să înceapă un dialog direct cu Belgradul şi să lucreze în continuare pentru integrarea euroatlantică a tinerei lor ţări.

Mii de oameni au întâmpinat-o pe Hillary Clinton la Priştina, aliniaţi de-a lungul traseului de la aeroport către centrul oraşului. Cortegiul oficial s-a oprit pe drum, când doamna Clinton a dorit să examineze îndeaproape statuia de trei metri a soţului ei, fostul preşedinte american Bill Clinton. El este foarte popular în Kosovo pentru că a cerut forţelor americane în 1999 să conducă bombardamentele NATO în Serbia pentru a opri persecuţiile împotriva albanezilor kosovari - campanie al cărei efect a fost, 10 ani mai târziu, proclamarea independenţei de către Kosovo.

Începerea dialogului între Kosovo şi Serbia este pasul la care sunt îndemnate acum ambele părţi de către Statele Unite şi Uniunea Europeană. La Priştina, Hillary Clinton a spus care sunt temele în afara oricăror negocieri: statutul Kosovo, suveranitatea şi integritatea ei teritorială. „Dar liderii ambelor ţări, a spus Clinton, trebuie să se îndrepte spre dialog cu bună credinţă şi cu înţelegere a îngrijorărilor celuilalt”.

Marţi, ea a transmis un mesaj similar la Belgrad preşedintelui sârb, Boris Tadic, căruia i-a spus că dialogul trebuie să vizeze chestiuni cotidiene ca transportul, comerţul, telecomunicaţiile şi energia. Belgradul a spus încă luna trecută că este gata de dialog cu Kosovo, dar că Serbia nu va recunoaşte niciodată independenţa fostei sale provincii, poziţie repetată de preşedintele Tadic la întâlnirea de marţi cu Hillary Clinton.

Şi kosovarii acceptă dialogul, însă au cerut o amânare până se vor fi încheiat alegerile prezidenţiale aşteptate la începutul anului viitor. Este nevoie de alegeri după ce preşedintele Fatmir Sejdiu a demisionat în septembrie din cauza unui conflict de interese, anume - pentru că a cumulat funcţia de preşedinte cu cea de lider de partid în pofida prevederilor constituţionale.

Miercuri, premierul Hashim Thaci a spus că ţara sa este optimistă în legătură cu dialogul cu Serbia. Premierul kosovar s-a declarat convins că acest dialog ajuta ambele ţări la integrarea în Uniunea Europeană şi NATO.
În luna iulie, Curtea Internaţională pentru Justiţie a spus într-un aviz că proclamarea independenţei de către Kosovo nu încalcă legislaţia internaţională.

La o întâlnire cu studenţii kosovari, Hillary Clinton a spus că avizul Curţii a spulberat ultimele îndoieli faţă de independenţa Kosovo. Clinton a mai declarat că din acel moment a început numărătoarea inversă pentru integrarea europeană a fostei provincii sârbe şi că integrarea ei împreună cu Serbia va aduce stabilitate în Balcani. Ea a promis că le va transmite astăzi la Bruxelles liderilor europeni că procesul de integrare europeană nu este încheiat fără admiterea ţărilor balcanice.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG