Linkuri accesibilitate

Poate funcționa România fără stat? (România liberă)


Amatorismul ministrului de finanțe (Evenimentul zilei)

Portalul de stiri Hotnews posteaza informatii despre cea de-a patra runda de negocieri privind statutul Republicii Moldova de asociat al Uniunii Europene. Negocierile au loc la Chisinau si tot acolo se afla si europarlamentarii romani Cristian Preda si Monica Macovei, ca membri ai delegatiei Parlamentului European. Cristian Preda a sfatuit Alianta pentru Integrare Europeana sa nu mai traga cu ochiul la Vladimir Voronin, pentru ca fostul presedinte comunist nu mai prezinta interes nici chiar pentru comunisti. Toate acestea sunt relatate de publicatia Vremia Novostei, care comentaza ca, in aceasta faza, Uniunea Europeana este alaturi de Alianta aflata la guvernare in Moldova, spre deosebire de perioada de guvernare comunista, cand “Occidentul a adoptat o pozitie de asteptare”.

Modul in care noul ministru al finantelor Gheorghe Ialomitianu a reactionat la protestul mai mult sau mai putin spontan al angajatilor din finante este considerat de comentatorii de presa drept inca o dovada de amatorism. In loc sa stea de vorba cu angajatii si eventual sa ia decizii, ministrul a acceptat sa fie scos din sediu de ofiterii de la SPP. Problemele au ramas insa la locul lor, grave. Evenimentul zilei face legatura intre interesul pe care l-au acordat intotdeauna mogulii Vantu si Voiculescu sindicatelor, pe care si le-au dorit complet subordonate, ca instrument de a declansa oricand, la comanda, miscari de protest cu ajutorul carora sa schimbe puterea. Sorin Ovidiu Vantu, patronul televiziunii Realitatea, a ajuns in sapa de lemn – spune Mircea Marian – si intelege ca nu se mai poate redresa decat daca provoaca o cadere a actualului guvern de coalitie. Numai asa ar mai avea o sansa sa ajunga la resursele statului, cele din care a facut avere. Jocul e dur si Mircea Marian e convins ca ministrul de finante a gresit cedand in fata presiunilor sindicale. Vantu va inventa curand un alt protest spontan, apoi altul si tot asa.

Deocamdata romanilor li se spune ca administratiile financiare nu mai lucreaza, sunt in greva, nu colecteaza impozite. “Poate functiona Romania fara stat? Nu vom sti niciodata daca nu incercam. Merita sa incercam? ABSOLUT!” – exclama Cristian Campeanu, comentator al Romaniei libere.
XS
SM
MD
LG