Linkuri accesibilitate

Arta nu are frontiere


Pavel Gătăianțu
Pavel Gătăianțu

Interviu cu scriitorul Pavel Gătăianțu din Serbia

La Chișinău zilele acestea se desfășoară Congresul Internațioal al Jurnaliștilor Români la care ia parte și ziaristul și scriitorul de limbă română din Serbia Pavel Gătăianțu. Acesta este un poet tradus în numeroase limbi europene. Dar este și directorul revistei de artă și știință Europa.

Pavel Gătăianțu: “Revista Europa pentru prima dată a apărut în anul 2008 și, pînă în prezent, au apărut cinci numere. Noi încercăm să dezbatem anumite teme europene care ar fi interesante pentru integrarea Serbiei în Europa, dar și a altor regiuni din Balcani. În acest sens, avem autori tineri și avem mai multe rubrici. Rubrica de căpătîi e Idei europene și fiecare număr este ilustrat de către un artist plastic de naționalitate română din Voievodina. Noi avem colaboratori din Novi Sad, din Serbia, din România, Ungaria, din Republica Moldova, precum și din Germania, din Marea Britanie. Bineînțeles că am existins aria colaboratorilor pentru că arta și știința nu pot avea frontiere. Astfel că Alexandru Ghelici din New York colaborează cu noi, precum și Marko Lukezy de la Universitatea de Stat din Rio de Janeiro. Pregătim următorul număr care ar trebui să apară la începutul lui noiembrie. Este vorba despre tema regionalismul în cadrul Europei.”

Dumitru Crudu: Ce colaboratori din Republica Moldova aveți?

Pavel Gătăianțu: “Critici literari și profesori universitari ca Diana Vrabie de la Universitatea de Stat “Alecu Russo” din Bălți, Elena Prus de Universitatea Liberă Internațională din Chișinău, Marin Postu de la facultatea de litere a Uinversității de Stat din Chișinău, precum și cu cîțiva autori moldoveni care locuiesc în Italia și aici mă gîndesc în primul rînd la poetul Iurie Bojonca.”

Dumitru Crudu: Ce teme abordează scriitorii de limbă română din Serbia?

Pavel Gătăianțu: “Păi, satul. Satul ca atare. Dar sînt și postmoderniști printre care mă număr și eu, care abordează teme universale, teme actuale și subiecte contemporane legate de realitatea europeană.”
XS
SM
MD
LG