Linkuri accesibilitate

16.10 - Chișinău: Contacte moldo-ruse în chestiunea transnistreană.


Petru Lucinschi cu Vladimir Putin
Petru Lucinschi cu Vladimir Putin

Anatol Golea: „Există mai multe variante, se caută soluţii pentru ca aceste procese să evolueze, indiferent de succese sau insuccese.


16 octombrie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.


Contacte moldo-ruse în chestiunea transnistreană.

Radu Benea: Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Alvaro Gil-Robles, a sosit în seara zilei de astăzi la Chişinău, într-o vizită de lucru. Programul său prevede pentru mîine întrevederi cu preşedintele Petru Lucinschi, cu şeful Legislativului, Dumitru Diacov, cu premierul Dumitru Braghiş şi la Misiunea OSCE în Republica Moldova. El se va întâlni şi cu reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, specializate în protecţia drepturilor omului. În zilele de miercuri şi joi Alvaro Gil-Robles preconizează să plece la Tiraspol, pentru a se întâlni cu autorităţile autoproclamatei republici transnistrene şi cu deţinutul politic Ilie Ilaşcu. Despre ultimii paşi, întreprinşi în direcţia soluţionării diferendului transnistrean a fost vorba, între altele, şi la briefingul ţinut astăzi la Preşedinţie, de către purtătorul de cuvânt al şefului statului, Anatol Golea. Amănunte în relatarea Eleonorei Lisnic.

Preşedintele Petru Lucinschi a discutat în dimineaţa zilei la telefon cu şeful comisiei de stat a Federaţiei Ruse în problema transnistreană, Evgheni Primakov. Convorbirea Lucinschi-Primakov a anticipat întâlnirea de astăzi de la Soci dintre preşedinţii rus şi ucrainean, Vladimir Putin şi, respectiv, Leonid Kuchma. Şefii de stat rus şi ucrainean urmau să procedeze şi la un schimb de opinii în chestiunea soluţionării diferendului transnistrean, proces în care statele lor au statut de mediator.

La briefingul săptămânal, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Anatol Golea a spus următoarele despre discuţia preşedintelui Lucinschi cu Evgheni Primakov: „Preşedintele, evident, a discutat modalităţile de impulsionare a procesului de negocieri pentru a se ajunge la un singur proiect. Chişinăul insistă ca acesta să fie proiectul elaborat de comisia respectivă a Republicii Moldova, pentru ca, fiind luat ca bază acest proiect, să se negocieze asupra viitorului statut al raioanelor de Est ale Republicii Moldova, cu condiţia păstrării integrităţii teriotriale a Republicii Moldova, în baza acordării unui statut special regiunii respective.”

Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei a anunţat, că în zilele de odihnă la Chişinău s-a aflat în vizită ministrul adjunct rus al Apărării, Vladimir Isacov. La întrevederile avute la Ministerul moldovean al Apărării, oficialul rus s-a referit şi la paşii întreprinşi de ţara sa în ceea ce priveşte respectarea deciziei reuniunii OSCE de la Istanbul referitoare la evacuarea trupelor şi patrimoniului militar ruseşti din stânga Nistrului.

Anatol Golea: „Există mai multe variante, se caută soluţii pentru ca aceste procese să evolueze, indiferent de succese sau insuccese. Prevederile summitului de la Istanbul trebuie să fie respectate, iar procesul de negocieri privind soluţionarea definitivă a problemei transnistrene trebuie să fie continuat.”

La briefingul de astăzi, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei a făcut cunoscută opinia şefului statului, potrivit căreia Legea cu privire la alegerea preşedintelui Republicii Moldova, revotată zilele acestea de Parlament, va avea „consecinţe negative pentru stat.” Legat de această lege, preşedintele Petru Lucinschi a adus critici Parlamentului pentru faptul că, în opinia sa, deputaţii cel puţin nu şi-au propus să pătrundă esenţa modificărilor propuse de el, dar s-au grăbit să revoteze legea.

Să menţionăm, de asemenea, că preşedintele Lucinschi optează pentru alegeri parlamentare anticipate. În opinia sa, din moment ce a fost instituită forma parlamentară de guvernare, cetăţenii ar trebui să aleagă un nou Parlament, căruia să-i şi delege dreptul de a alege viitorul şef al statului. Preşedintele Petru Lucinschi, potrivit purtătorului său de cuvânt, nu doreşte să candideze pentru un nou mandat, dar va rămâne în viaţa politică, eventual, prin apropierea de „un partid sănătos, de orientare centristă”.

Întrebat dacă preşedintele Lucinschi a fost sau nu a fost informat de Serviciul de informare şi securitate despre pericolul declanşării unor tulburări sociale de proporţii în luna noiembrie, Anatol Golea a răspuns: „Nu, preşedintele nu deţine informaţii despre careva tulburări în masă. Întotdeauna a fost împotriva acestor tulburări, chiar dacă a fost învinuit că le organizează cumva pe ascuns şi se vorbea despre aceste tulburări ale veteranilor preconizate. Ştiţi că în ajunul acestora preşedintele special a organizat o şedinţă cu participarea rectorilor, demnitarilor de la Primărie, de la Parlament şi de la Guvern pentru a spune încă o dată, că Preşedinţia nu-i susţine şi că toare ramurile puterii trebuie să facă totul pentru a nu admite destabilizarea situaţiei, pentru a nu admite să se repete ceea ce s-a întâmplat în luna mai, când aceste tulburări studenţeşti iarăşi ne-au scos în primele pagini, evident cu minus.”

Din Chişinău, Eleonora Lisnic, pentru Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG