Linkuri accesibilitate

Cu Ion și Irina pe o bancă în scuarul Catedralei


Ion și Irina de vorbă cu Liliana Barbăroșie
Ion și Irina de vorbă cu Liliana Barbăroșie

„Eu cred că încet, încet, se vor schimba lucrurile”.


Moldovenii vor merge în ultima duminică a lunii noiembrie, pe 28, să-şi aleagă noul Parlament. Unele partide inscrise in cursa electorala pledeaza pentru un consens politic intrucat societatea ar fi scindata. Iar o societate dezbinată este mult mai vulnerabilă în faţa crizei, care s-a tot adâncit. Corespondenta Europei Libere, Liliana Barbăroșie a cunoscut doi tineri pe care ii uneste sentimentul de dragoste, dar ii separa politicul
.

După 7 aprilie, puţini mai pun la îndoială că între diferite generaţii, dar mai ales între părtaşi ai unor viziuni politice diferite ar exista în Republica Moldova o prapastie imensă. Politologii le reproşează politicienilor că în loc să atenueze această prăpastie, o adîncesc şi mai mult. Iar povestea unui cuplu de îndrăgostiţi, Ion şi Irina, pe care i-am cunoscut din întîmplare într-un scuar din Chişinău, spune restul:

Ion: „Eu n-aş vrea ca la alegerile care vor fi degrabă să fie comuniştii. Pentru că eu văd că de cînd a venit alianţa, sunt schimbări, pe drumuri chiar…”
Irina: „Pe care drumuri, Ion? Arată-mi tu ce s-a făcut pe drumurile de la Munceşti. S-a făcut cite ceva la Buiucani, unde nu era absolut necesar.
Ion: „S-au reparat şi la Munceşti, dacă-ţi spun.”
Irina și Ion

Irina: „Da? Hai acum să mergem să vedem.
Ion: „Dă mai degrabă să închidem tema ca să nu ajungem să ne certăm.”

În afară de alte cîteva subiecte de discordie pe care le-am auzit în discuţia celor doi, am aflat şi cîteva amănunte despre viaţa lor care limpezesc oarecum situaţia. Ion a absolvit de curînd o facultate, dar îşi cîştigă banii pentru existenţă la Moscova, unde merge periodic să muncească. Politicile de apropiere de UE ale partidelor proeuropene din Alianţa pentru Integrare Europeană îi surîd tînărului care ar vrea să poată merge la cîştig în Europa:

Ion: „Ca să putem să ne ducem liber într-acolo, pînă nu avem un salariu bun aici…”
Irina: „Da recunoşti că nu avem nici o şansă deocamdată să avem aici un salariu decent nici cu puterea asta nouă?

Irina însă stă cu părinţii într-un apartament pentru întreţinerea căruia sunt cheltuite aproape toate veniturile lunare ale familiei. Tînăra le dă dreptate părinţilor săi cărora le sunt mai apropiate politicile sociale ale partidului comuniştilor:

Irina: „Cel puţin ei nu sunt de acord cu facturile care acum au crescut foarte mult. Cît au fost comuniştii, facturile nu s-au majorat niciodată.”
Ion: „Comuniştii au fost la putere 8 ani de zile – ce au făcut ? Nimic absolut.

Europa Liberă: Da de puterea nouă îţi legi vreo speranţă?

Ion: „Da, eu cred că încet, încet, se vor schimba lucrurile.
Irina: „Ion, la ce tu speri, eu nu înţeleg. Ei ţie apartament n-o să-ţi dea, ei ţie de lucru n-o să-ţi dea, ei n-o să te întreţină doar?”
Ion: „În orice caz, un serviciu mai plătit eu cred că o să am.”
Irina: „Eu nu cred în asta. În general, pînă a apărea problema aceasta politică, toţi erau mulţumiţi. Mergeau înainte, cu capul în jos, dar nu era atîta gălăgie.”
Ion: „Dacă erau mulţumiţi, nu ieşeau în stradă atunci atîţia.”
Irina: „Ioane, chiar dacă o să fie Filat, oricum lumea toată o să se ducă peste hotare, că aici niciodată nu vei avea un salariu de cel puţin 5 mii de lei…”

M-am despărţit de cei doi îndrăgostiţi după ce le-am smuls promisiunea că nu vor trece vreodată de la polemici la adevărate certuri pe teme politice. Înainte de a-i lăsa să-şi continue întîlnirea pe banca din scuarul Catedralei, am întrebat-o totuşi pe Irina ce ar trebui să se întîmple ca oamenii să devină mai apropiaţi şi uniţi:
„N-o să fim mai uniţi, pentru că déjà s-a produs o greşeală foarte mare - o ţară întreagă a fost divizată în două părţi. E uşor să faci oamenii să fie duşmani, dar e foarte greu să faci din duşmani prieteni.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG