Linkuri accesibilitate

Răbdăm că e cald… în octombrie


Iulian Ciocan

Stăm înfofoliţi în apartamente şi acceptăm gigacaloria abia în ceasul al doisprezecelea.


Iernile tranziţiei sînt pline de probleme şi, de aceea, par foarte lungi. Deunăzi a ieşit la iveală o problemă veche care prefaţează venirea sezonului rece. Vasăzică, mai multe blocuri gestionate de asociaţiile proprietarilor de apartamente şi cooperativele de construcţie refuză deocamdată gigacaloria vitală a Termocom-ului.Reacţia Termocom-ului nu s-a lăsat mult timp aşteptată. Directorul comercial al SA e îngrijorat de „iresponsabilitatea mai multor gestionari ai fondului locativ, ce poate provoca probleme grave în plină iarnă”. Iar primarul capitalei a declarat tranşant că „avem gestionari care îşi bat joc de populaţie”.

Înainte de a comenta comportamentul gestionarilor, aş spune că faptul în sine, renunţarea la termoficare într-o perioadă déjà rece, e simptomatică pentru cea mai săracă ţară din Europa. Aşadar, nu vrem căldură, pentru că încă se mai poate rezista şi aşa, pentru că vrem să economisim nişte bani, pentru că facturile ne bagă mereu în sperieţi pe timp de iarnă. De aceea, stăm înfofoliţi în apartamente şi acceptăm gigacaloria abia în ceasul al doisprezecelea. E o situaţie déjà familiară asta. Nimic nou sub soare.

Să revenim însă la gestionarii răuleni şi iresponsabili. Impresia mea e că nu aceştia îşi bat joc de populaţie, ci populaţia însăşi ezită să accepte gigacaloria termocomiană atîta vreme cît se mai poate. Zic asta pentru că îmi este greu să-mi imaginez un bloc de locuinţe ai cărui locatari jinduiesc termoficarea, pe care Termocom-il o oferă cu solicitudine, iar un gestionar se opune cu vehemenţă dorinţei arzătoare a poporului. Iar dacă există undeva un asemenea dezacord, atunci locatarii sînt ei înşişi vinovaţi că nu pot obliga gestionarul să le respecte voinţa. Şi dacă nu-l pot obliga, e de presupus că nici dorinţa lor de a se încălzi pe moment nu e foarte mare. Prin urmare, eu nu văd disensiuni mari între gestionari şi locatari. O fi existînd ele, dar în mod cert gestionarii exprimă starea de spirit a unor locatari.

Situaţia asta, repet, nu e o premieră. Şi, după toate probabilităţile, vom scăpa de această problemă a lunii octombrie doar atunci cînd nivelul de trai al cetăţenilor moldoveni va fi comparabil cu cel al elveţienilor. Pentru că, nu-i aşa?, Moldova vrea să devină o Elveţie a Estului.
XS
SM
MD
LG