Linkuri accesibilitate

23.10 - Chișinău: Convorbiri cu misiunea FMI la Chișinău


Directorul de departament FMI John Odling-Smee
Directorul de departament FMI John Odling-Smee

Preşedintele Petru Lucinschi a solicitat concursul FMI şi al Băncii Mondiale în procesul de atragere a investitorilor strategici.


23 octombrie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Convorbiri cu misiunea FMI la Chișinău.

Șelaru: Dacă ar fi să judecăm după convorbirile, purtate astăzi la Chişinău de către preşedintele Petru Lucinschi cu membrii Misiunii Fondului Monetar Internaţional, lucrurile par să se mişte în direcţia cea bună. Mai precis, către o deblocare a creditării Republicii Moldova până la sfârşitul anului. Relatează Eleonora Lisnic.

Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială vor accepta să reia finanţarea Republicii Moldova până la sfârşitul acestui an, cu condiţia adoptării bugetului de stat pe anul viitor în toate cele trei lecturi în termen de până la 1 decembrie. Declaraţia a fost făcut de directorul Departamentului-2 european al Fondului Monetar Internaţional, John Odling-Smee, la întrevederea avută astăzi cu preşedintele Petru Lucinschi.

La această întrevedere Odling-Smee a fost însoţit de directorul regional al FMI, Richard Haas, şi de rezidentul la Chişinău al FMI, Hassan Al-Atrash. Reprezentanţii FMI au salutat încă o dată adoptarea de către Parlament a proiectelor individuale de privatizare a celor 12 întreprinderi din industria vinului şi cea a tutunului. În această ordine de idei, preşedintele Petru Lucinschi a solicitat concursul FMI şi al Băncii Mondiale în procesul de atragere a investitorilor strategici pentru cele două sectoare. În cadrul dialogului, domnul Odling-Smee a spus, că proiectul bugetului pe anul viitor, elaborat de Guvern, este unul realist, cu o orientare socială maxim posibilă în situaţia actuală a Republicii Moldova.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Preşedinţiei, oficialii de la FMI au apreciat înalt activitatea Guvernului Braghiş, spunând că politica economică a acestuia este corectă şi inspiră optimism în ceea ce priveşte colaborarea fructuoasă cu Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială. Tot în cadrul acestei întâlniri, preşedintele Lucinschi şi-a exprimat dorinţa, ca programele organismelor financiare internaţionale, inclusiv cel privind eradicarea sărăciei, să-şi propună nu doar acordarea de ajutoare, dar, în primul rând, crearea noilor locuri de muncă. La briefingul de astăzi, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei a apreciat, că teoretic bugetul pe anul viitor poate fi adoptat până la 1 decembrie.

Să menţionăm, că grupul parlamentar al comuniştilor, chiar dacă se declară nemulţumit de politica Guvernului în domeniul privatizării, a promis să sprijine bugetul pe anul 2001.

O altă temă, abordată de purtătorul de cuvânt al preşedintelui, a fost vizita de săptămâna trecută la Chişinău a vicepreşedintelui PDSR, Adrian Năstase. La întâlnirea cu Adrian Năstase, preşedintele Lucinschi a deplâns faptul, că nu s-a reuşit semnarea şi ratificarea anul acesta a tratatului de bază dintre România şi Republica Moldova, document parafat în primăvara acestui an la Chişinău. Preşedintele moldovean nu este de acord cu opinia exprimată de Adrian Năstase, potrivit căreiea tratatului îi sunt necesare unele modificări.

Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Anatol Golea: „Domnul Năstase nu s-a pronunţat categoric, că ar fi necesar de revăzut proiectul tratatului de bază. În cazul în care România va insista să se revadă, atunci negocierile vor fi reluate de la început, pentru că tratatul fiind parafat şi neprezentat pentru semnare... Trebuie creată comisia din nou şi iarăşi va fi un proces de foarte lungă durată, care va crea obstacole, în primul rând, în procesul de integrare europeană a celor două ţări. În primul rând, a României. Ştiţi, că una din condiţiile pentru aderarea la NATO este semnarea tratatelor de bază. Ceea ce România a şi făcut şi cu Ungaria, şi cu Ucraina. Şi cred, că nu sunt dificultăţi, nu sunt divergenţe de principiu pentru a nu semna tratatul de bază în varianta în care a fost parafată. Ştiţi, parafarea tratatului a fost salutată şi de demnitari din organizaţiile europene, inclusiv de Bodo Hombach, care în aceste zile se află la Chişinău, Bodo Hombach, coordonator principal în Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est, pact în care şi România, şi Republica Moldova participă prin diferite proiecte.”

Din Chişinău, Eleonora Lisnic, pentru Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG