Linkuri accesibilitate

Curtea Constituțională respinge sesizarea lui Filat


Mai mulţi constituţionalişti notează că prim-ministrul nu era în drept să sesizeze Curtea Constituţională.

Curtea Constituţională a refuzat să răspundă premierului Vlad Filat la întrebarea dacă miniştrii pot sau nu fi în funcţie pe perioada campaniei electorale. Magistraţii i-au spus în schimb premierului, la distanţă de o săptămână de la depunerea sesizării,că nu este în drept să le ceară o astfel de interpretare fără o decizie de guvern în acest subiect semnată de întreg cabinetul de miniştri. Cum rămâne cu activitatea guvernului ameninţat de lipsă de cvorum de vreme ce o bună parte dintre miniştrii săi figurează pe listele electorale?

Premierul Vlad Filat a reacţionat cu calm la motivaţia Curţii Constituţionale, spunînd că, oricum, guvernul poate asigura adoptarea deciziilor. Purtătorul său de cuvânt, Igor Volniţchii, a explicat Europei Libere pe ce se bazează încrederea premierului: „La ora actuală cvorum în guvern există, deoarece din 22 de membri, şi-au suspendat activitatea 10 – este vorba despre miniştrii PD-ului, ai AMN-ului şi trei miniştri delegaţi de PLDM. 12 membri ai cabinetului sunt în deplinătatea mandatului şi rămâne să vedem când va fi necesar ca guvernul să se întrunească în următoarea şedinţă”

Dacă cvorum există, de ce a fost necesară sesizarea curţii? Premierul spune că nu a făcut decât să atragă atenţia asupra unei probleme de principiu, de natură să pună în dificultate executivul.

Iată însă ce crede despre asta liberalul Anatol Şalaru, ministru al transporturilor şi infrastructurii drumurilor, care împreună cu alţi trei miniştri liberali s-a retras de pe listele electorale ale partidului său pentru a asigura funcţionalitatea guvernului.

Anatol Șalaru: „S-a adresat probabil pentru că ar fi vrut ca miniştrii de la PLDM să rămână în guvern şi să facă şi campanie electorală. Dar mie mi se pare că toţi trebuie să degreveze de funcţie. Să fim egali – dacă candidezi, lasă pe cineva în loc şi fă-ţi datoria. ”

Unii analişti, printre care şi Igor Boţan, văd în gestul premierului toate elementele unui „joc politic”, procedeu care pune însă într-o lumină proastă atît Curtea Constituţională, cât şi pe însuşi autorul sesizării. Curtea Constituţională ar fi trebuit să respingă din start solicitarea prim-ministrului întrucît era limpede că şeful executivului nu are dreptul să o sesizeze, notează Boţan, iar din răspunsul curţii rezultă că şeful cabinetului de miniştri nu ar cunoaşte legea.

Mai mulţi experţi constituţionalişti notează că prim-ministrul de bună seamă nu era în drept să sesizeze Curtea Constituţională şi asta era lesne de verificat, prin urmare s-ar fi ghidat de un calcul mai greu de sesizat.

Pe aceeași temă

AntiNostalgia – privind spre viitor

Zece documentare, zece dezbateri publice si mult mai multe reportaje despre trecutul comunist și viitorul țărilor și comunităților din Europa Centrală și de Est. „Cu cât privești mai departe în spate, cu atât vei vedea mai departe în viitor” (Winston Churchill)

XS
SM
MD
LG