Linkuri accesibilitate

Analize ale unei căderi ipotetice de guvern


Doi ani de opoziție - folositori PDL-ului?

Presa cotidiana discuta pe toate tonurile despre iminenta cadere a guvernului Emil Boc, ca urmare a dezbaterii miercurea care vine a motiunii de cenzura introduse de opozitie. Adrian Halpert, de la Adevarul, este convins ca un asemenea deznodamant ar multumi pe toata lumea: opozitia ar avea prilejul sa se impauneze cu un succes relativ (pentru ca nu e sigur ca va fi prelua puterea); Partidul Democrat Liberal ar inchide gura rebelilor tot mai vocali din partid; presedintele Basescu n-ar mai fi nevoit sa-l schimbe cu mana lui pe Emil Boc, iar populatia ar primi satisfactie pentru nemultumirile acumulate. “Actualul cabinet trebuie sa cada pentru ca a ajuns intr-o situatie imposibila”, este concluzia acestui articol.

Tot in Adevarul, Stelian Tanase nu vede nimic mai folositor PDL-ului decat doi ani de opozitie, dupa care s-ar putea intoarce in alegeri cu imaginea improspatata si cu vinovatiile deja impartite cu cei care vor guverna dupa motiunea de cenzura. Ideal ar fi, deci, ca Traian Basescu sa-i sfatuiasca pe pedelisti sa voteze astfel incat motiunea sa treaca. “Nu cred totusi ca Basescu are o asemenea stofa”, scrie Tanase care presupune ca afacerile in care s-au avantat multi lideri PDL au nevoie de timp pentru a li se sterge urmele.

Evenimentul zilei investigheaza sansele ca grupul minoritatilor nationale – altele decit cea maghiara - sa renunte sa mai sustina puterea si sa voteze in favoarea motiunii de cenzura. Negocierile in acest sens ar fi purtate, pentru social-democrati, de fostul premier Adrian Nastase. Liderul parlamentarilor din acest grup, Varujan Pambuccian nu confirma niciun fel de negocieri. Ba mai mult, spune ca aude asemenea lucruri de 14 ani, de cand este in politica. “Noi ne-am tinut mereu cuvantul dat” - adauga, intarit si de presedintele UDMR Marko Bela, citat de Evenimentul zilei: “Ar fi lipsit de logica pentru ei. Am trecut impreuna partea cea mai grea, acum urmeaza partea de relansare economica. Ar fi absurd sa cedeze tocmai acum”. Articolul din care am citat reaminteste ca prezenta in parlament a celor 18 reprezentanti ai minoritatilor este prevazuta in Constitutie. Surse din Partidul Social Democrat au declarat insa ziarului Evenimentul zilei ca se intentioneaza eliminarea acestui articol la prima revizuire a legii fundamentale, dupa preluarea puterii de catre actuala opozitie.
XS
SM
MD
LG