Linkuri accesibilitate

Adevărul despre mineriada din 1990 este acum cunoscut


Iunie 1990 la București
Iunie 1990 la București

Interviul săptămînii cu generalul Dan Voinea.



22 octombrie 2000


Interviul săptămînii.


Adevărul despre mineriada din 1990.

Moderator : Liana Ionescu
Invitat : Dan Voinea, general de brigadă, şeful sectiei Parchetelor Mlitare din Parchetul General.

Europa Liberă: Unul din angajamentele actualei puteri a fost aflarea adevăratului despre mineriada din 1990 şi judecarea vinovaţilor. Va rog sa ne vorbiti despre paşii concreţi făcuţi de secţia parchetelor militare în stabilirea vinovaţiilor, altfel spus, care este stadiul dosarelor privind mineriada din 90, ştiindu-se că aceasta complexă cauză a fost disjunsă?

Dan Voinea: Într-adevăr, disjungerea acestei cauze s-a impus datorită complexităţii acestui dosar. În luna mai, anul acesta, noi am trimis în judecată pe cei vinovaţi de morţii şi răniţii prin împuşcare din 13 -15 iunie şi se ştie că au fost deferiţi justiţiei ministrul de interne din acea vreme, generalul Chiţac, locţiitorul acestuia, generalul Andriţa şi alţi trei colonei din subordinea lor. Am disjuns partea care se referă la reţinerea a peste 1800 de persoane, deci este vorba de o infracţiune de lipsire de libertate, de distrugerea multor bunuri care aparţineau la vremea respectivă unor partide politice, unor personalităţi, la domiciile cărora s-au deplasat grupuri de mineri, conduşi de persoane pe care noi a trebuit să le identificăm şi să le facem răspunzătoare pentru ceea ce s-a întimplat atunci.

Am putea spune, ca să va răspund complet la întrebare, că adevarul despre 13 - 15 iunie este cunoscut acum pentru noi. Rămîne doar acest ultim pas pe care îl mai avem de facut de a deferi justiţiei pe ultimii vinovaţi pe care noi îi găsim conform probelor şi aceasta, zic eu, se va întimpla în scurt timp.

Europa Liberă: Aţi finalizat ancheta în teritoriu ?

Dan Voinea: În teritoriu noi considerăm că ancheta a fost finalizată - în ce sens ? Pentru a documenta cît mai bine acest dosar, a trecut să ne deplasăm în toate localităţile de unde au plecat spre Bucureşti grupuri masive de mineri sau muncitori, după caz. Ne-am dus în Valea Jiului unde am audiat mineri de la toate cele 15 intreprinderi miniere, ne-am dus la Motru, la Alba Iulia, de unde au plecat peste 100 de muncitori de la întreprinderi din Alba Iulia şi de la minele din Roşia Montana sau de la Zlatna... Ne-am dus la Deva, de unde a plecat, de asemenea, o garnitură de tren cu muncitori, ne-am dus la la Comăneşti, de acolo, de asemenea, au plecat un grup masiv de mineri, ne-am dus la Galati, la Calaraşi, la Alexandria, ne-am dus la Tirgovişte, la Brăila, la Buzău. Ne-am dus la Ţebea, la Braşov, din toate aceste localităţi au plecat...; la Slatina, au plecat grupuri care nu au avut decît un singur scop: atacarea populaţiei din capitala Romaniei.

Spun acest lucru pentru că în data de 14 iunie 90, cînd ei au ajuns în Bucureşti, în Piaţa Universităţii nu mai erau manifestanţi, deci nu se mai impunea în nici un fel ca aceste grupuri de persoane civile înarmate să acţioneze în vreun fel.

Europa Liberă: Si totuşi, la ce concluzie aţi ajuns ? Ce anume i-a mînat în luptă, ca să spun aşa.

Dan Voinea: Concluzia la care am ajuns este că ceea ce s-a întimplat în 13 -15 iunie ʼ90 în Bucureşti, mă refer la cei care au venit în Bucureşti să elibereze Piaţa Universităţii, aşa cum le-a fost adresată chemarea, a fost o acţiune ilegală de la cap la coadă. Adică ei nu au venit pentru nişte probleme de muncă, nu erau în grevă, nu revendicau nişte drepturi ale lor, sociale, economice, sau stiu eu... Au venit cu bîta în mină, pus şi simplu ca să îi loveasca pe cei care, la vremea respectivă protestau în Piaţa Universităţii.

Europa Liberă: Presupun că ancheta penală a stabilit şi cine i-a condus pe toţi aceşti oameni, cine erau aceste persoane, erau cumva persoane cu funcţii importante în vechea conducere ?

Dan Voinea: Acuma, dacă îmi permiteţi să fac o mică comparaţie, cu un cioban care conduce o turma de oişi care îşi permite să treacă peste culturile mai multor persoane şi acele oi distrug tot ce întilnesc în cale, cîinii ciobanului, la fel, muşcă pe cei pe care îi întilnesc, deci se pune problema, cine răspunde... Aceasta turmă de oi ? Oile? Cîinele sau ciobanul care le-a condus ? Trebuie să-i identificăm pe conducătorii acestor turme de, că nu le poţi numi altfel, de indivizi care au atacat populaţia din Bucureşti. Aceasta activitate noi am făcut-o şi am început urmarirea penală împotriva a 20 de persoane care ne-au reieşit din probe că au condus spre Bucureşti asemenea grupuri.

Europa Liberă: Să înţelegem că aceste persoane deţineau funcţii importante în Parlament ? Erau directori de întreprinderi ? De regii miniere ? Sau cine sunt aceste persoane ?


Dan Voinea: Deci, aceste persoane aveau funcţii diferite. Unii erau lideri de sindicat, alţii îndeplineau anumite funcţii pe plan local, primari, directori de mină, ingineri...

Europa Liberă: Ce spun ei ? Au acţionat din proprie iniţiativă ? Sau la un ordin venit de la centru ?

Dan Voinea: Deci, muncitorii audiați spun că au venit la ordinele şefilor lor direcţi.

Europa Liberă: Mă refeream la persoanele importante despre care vorbeaţi...


DanVoinea: Pentru persoanele la care vă referiţi Dumneavoastră, în prezent noi facem cercetări să vedem, din Bucureşti, cine anume se face răspunzător de organizarea acţiunilor pe care aceste grupuri le-au făcut în capitala Romaniei.

Europa Liberă: În ce fază este această anchetă ?


Dan Voinea: Ne gasim acum în faza de a definitiva cercetările, în ce priveşte participanţii care s-au aflat în timpul evenimentelor în Bucureşti, şi care au făcut oficiul de primire a grupurilor de mineri, de conducerea lor la anumite adrese şi la sediile unor partide, pentru că nu ştiau minerii, şi din punctul asta de vedere, eu cred că în mod greşit a fost culpabilizată aceasta clasă de muncitori, de aceea noi nu vrem să ne oprim la mineri, sa punem pe cruce mineri şi să zicem că am făcut justiţie. Deci, datoria noastră este să îi identificăm pe adevăraţii vinovaţi de cele întimplate atunci.

Europa Liberă: Pentru ce infracţiune sunt cercetate persoanele asupra cărora aţi declanşat deja urmărirea penală ?


Dan Voinea: Noi facem cercetări pentru doua infracţiuni: subminarea puterii de stat şi de tratamente neomenoase, infracţiuni care, conform legii noastre sunt imprescriptibile şi care, în complexitatea lor, absorb toate celelalte infracţiuni mărunte comise de cei care au acţionat în 13 -15 iunie 1990.

Europa Liberă: Domnule general, cînd estimaţi că va fi finalizat dosarul privind mineriada din 90 ? Este vorba de o estimare, nu vă cer o data exacta...

Dan Voinea: Nici nu putem da o dată exactă, oricum dorinţa noastra este sa-l terminam cît mai repede. Am fi vrut sa îl terminăm la sfîrşitul acestei luni, facem toate eforturile în acest sens. Nu putem să stabilim o dată exacta pentru că suntem legaţi şi noi de ceea ce afirmă cei pe care îi audiem şi atunci, datele problemei se schimbă...
XS
SM
MD
LG