Linkuri accesibilitate

Stenogramele SOV - răul în stare pură


Jurnaliști vinovați de un mercenariat rușinos (Mircea Cărtărescu).


Stenogramele convorbirilor telefonice ale lui Sorin Ovidiu Vantu sunt comentate in Evenimentul zilei de Mircea Cartarescu, care le considera de-a dreptul inspaimantatoare, „o marturie a raului in stare pura, constient de sine si de ce face, a raului cinic si contagios”. Patronul trustului media Realitatea, un personaj anchetat penal in Romania, „a schimbat institutia presei intr-o banda de zombies fascinati de miile de euro primiti lunar ca solda pentru un mercenariat rusinos”. Jurnalistii care au acceptat sa functioneze in acest fel sunt, in opinia comentatorului, fie vechi securisti aflati si azi in diverse misiuni, fie din tagma „pustilor fara rahat la creier” (fara constiinta adica, vrea sa spuna Cartarescu care il citeaza aici chiar pe Sorin Ovidiu Vantu). Concluzia articolului din Evenimentul zilei este ca presa care se face azi in Romania a devenit intr-adevar o amenintare pentru securitatea nationala, asa cum estimeaza si strategia de aparare nationala adoptata de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii.

Editorialul ziarului Gandul, semnat de Rodica Ciobanu, se construieste pe convingerea ca opozitia nu va reusi sa treaca prin parlament motiunea de cenzura care ar trebui sa alunge de la putere guvernul condus de Emil Boc. Coalitia de guvernare, formata in jurul Partidului Democrat Liberal, s-a mobilizat, trecand peste disensiunile interne din ultima vreme, considera jurnalista. Redresarea ar avea drept explicatie unele gesturi politice – cum ar fi fondurile pentru autoritatile locale, aprobate pe ultima suta de metri, dar si noua lege a educatiei, care accepta una dintre cele mai controversate solicitari ale maghiarilor din Romania: studierea limbii romane ca limba straina in scolile cu predare in limba materna, respectiv maghiara. Rodica Ciobanu presupune ca moralul coalitiei de guvernare a crescut si pentru ca ar fi semne ca urmeaza relansarea economiei, cu sanse de redresare a imaginii partidelor aflate la putere.

Lucian Davidescu, comentatorul Romaniei libere, nu impartaseste insa deloc acest gen de optimism. Dimpotriva, articolul lui exprima temerea ca economia Romaniei s-ar putea scufunda in perioada urmatoare intr-o noua criza, pentru ca guvernul ia in mod iresponsabil masuri de relaxare fiscala.
XS
SM
MD
LG