Linkuri accesibilitate

UE nu aplică standarde duble față de PCRM


Igor Botan (ADEPT)
Igor Botan (ADEPT)

Igor Boțan: „Pur şi simplu Moldova nu are o altă alternativă la integrarea europeană”.










Igor Boţan: „Sprijinul Uniunii Europene pentru Republica Moldova a fost constant începând cu 2004. Şi nu trebuie să uităm că în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2005, mai exact cu două săptămâni înainte de alegeri, Uniunea Europeană a semnat cu Republica Moldova Planul de acţiuni Republica Moldova-Uniunea Europeană, care a avut un efect modernizator asupra ţării noastre extraordinar. Acum primim semnale pozitive din Uniunii Europene şi deja apar tot felul de speculaţii, precum că Uniunea Europeană ar susţine anumite formaţiuni politice.”

Europa Liberă: Ceea ce nu este adevărat, Dirk Schubel a spus foarte clar: Uniunea Europeană are nevoie de stabilitate şi oricare ar fi configuraţia politică, contează să fie una stabilă şi fezabilă.

Igor Boţan: „Aşa este. Mai cu seamă că Republica Moldova practic de doi ani de zile este în regim de alegeri nonstop. Trebuie să recunoaştem că datorită suportului Uniunii Europene, Republica Moldova se menţine pe linia de plutire, iar documentele semnate în acest an demonstrează acest lucru. Ultimele evenimente, care s-au produs – întâlnirea de lucru de la Chişinău de la sfârşitul lunii septembrie şi rezoluţia Adunării Parlamentare a Uniunii Europene, de asemenea, se înscriu în acest proces de susţinere a Republicii Moldova şi nu a forţelor politice de aici. Este altă problemă: când anumiţi europarlamentari, la fel ca şi parlamentarii din alte ţări, fac declaraţii de suport pentru anumite forţe politice, însă acest lucru nu trebuie să ne inducă în eroare.”

Europa Liberă: Trebuie să recunoaşteţi că în timpul campaniei din preajma referendumului, pentru prima dată am auzit mai multe formaţiuni, care pe faţă spuneau, că nu le convine refrenul eurointegrării. E o tendinţă? Sau este un accident electoral?

Igor Boţan: „Eu cred că este rezultatul unei speculaţii. Este adevărat că după ce Partidul Comuniştilor a venit la guvernare în 2001 şi a lansat ideea integrării europene, a crescut ponderea celor care doresc integrarea europeană. Acum această pondere a scăzut cumva, dar nu trebuie să uităm că în ultima jumătate de an Partidul Comuniştilor speculează pe seama faptului că Uniunea Europeană ar fi încurajat partidele aflate la guvernare, din Alianţa pentru Integrare Europeană, să desfăşoare acel referendum nefericit. Lucru care nu este adevărat. Nu trebuie să uităm că la 5 mai Curtea Constituţională a dat lumină verde pentru referendum, iar funcţionarii europeni nu au avut decât să susţină ceea ce Curtea Constituţională din Republica Moldova într-un fel a legitimat. Deci, speculaţiile precum că Uniunea Europeană ar aplica standarde duble faţă de forţele politice din Republica Moldova nu-s adevărate. Şi trebuie să ne amintim că înainte de alegerile din 2009, în a doua jumătate a anului 2008, guvernarea de atunci a primit două scrisori deschise din partea ambasadelor ţărilor Uniunii Europene la Chişinău, care au fost ignorate. Şi dacă au ignorat atunci aceste apeluri de a menţine Republica Moldova pe o tendinţă ascendentă în privinţa integrării europene şi standardelor democratice, păi de ce să se supere acum, când Uniunea Europeană face exact acelaşi lucru?”

Europa Liberă: În concluzie: graţie acestei campanii electorale va avea de câştigat euro-optimismul? Sau, dimpotrivă, euro-pesimismul?

Igor Boţan: „Cu certitudine, va câştiga euro-optimismul, fiindcă neîndoielnic, oricine ar veni la guvernare – o coaliţie de centru stânga, sau o coaliţie de centru-dreapta, va trebui să continue relaţiile cu Uniunea Europeană în cadrul care s-a deschis deja în acest an de zile. Mă refer şi la „Rethink Moldova”/„Regândeşte Moldova”, şi la proiectele care au fost lansate în cadrul negocierilor pentru asocierea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Pur şi simplu Moldova nu are o altă alternativă.”

Europa Liberă: CSI-ul.

Igor Boţan: „CSI-ul este ceea ce a fost dintotdeauna. Este o organizaţie, care a îngheţat în proiect, aşa cum a fost gândit încă în 1991. Iar aderarea Republicii Moldova la uniunea vamală Rusia-Bielarus-Kazahstan nu este posibilă atâta timp cât Ucraina nu aderă la această uniune. Chiar dacă Ucraina ar adera, Republica Moldova nu are nici un sens să adere la această uniune vamală în situaţia în care Republica Moldova are acorduri de liber schimb bilaterale cu ţările, care fac parte din CSI.”

Europa Liberă: Dacă s-ar pune problema în faţa politicienilor moldoveni să sacrifice eurointegrarea de dragul unificării Republicii Moldova, readucerii Transnistriei în componenţa statului unitar, credeţi că ar fi politicieni care ar accepta un asemenea preţ?

Igor Boţan: „Eu cred că ar fi politicieni care ar accepta o astfel de abordare, dar eu cred că o astfel de abordare este absolut greşită. Republica Moldova nu-şi poate permite să renunţe la strategia de integrare europeană. Ea este pentru Republica Moldova principială, fundamentală şi strategică. Este singura cale de modernizare a acestei ţări. Eu cred că o Republică Moldovă adusă la nivelul valorilor şi standardelor Uniunii Europene ar putea ulterior reintegra Transnistria mult mai uşor şi mai eficace, decât dacă s-ar lansa acum pe o pistă greşită şi ar aduce lucrurile într-un fel de cale moartă.”
XS
SM
MD
LG