Linkuri accesibilitate

Şoferi nemulţumiţi


De cîte ori văd şoferi nemulţumiţi de lipsa confortului, simt nevoia să-i întreb: dar voi, băieţi, sînteţi conştienţi că nu numai voi existaţi în oraşul ăsta?


Am văzut deunăzi pe sticlă nişte şoferi nemulţumiţi, nervoşi, încrîncenaţi, care spuneau că s-au săturat de drumurile proaste ca de mere pădureţe. Un omulean, care se iţise dintr-un BMW impozant, spunea că şoselele ciuruite ale patriei îi hrentuiesc temeinic automobilul. „Din cauza drumurilor estea eu trebu’ tăt timpu sî-ni repar maşina! Da îni dă nie şineva bani pentru reparaţie?” tună omuleanul cu ochii boldiţi de supărare.

Altul spunea că din cauza drumurilor proaste se produc zeci şi sute de accidente care răpesc vieţi omeneşti.
Înţeleg suferinţa şoferilor nemulţumiţi şi chiar o împărtăşesc pînă la un punct. Drumurile patriei lasă într-adevăr de dorit, în ciuda faptului că în ultima vreme se mai cîrpeşte ici-colo cîte ceva. Drumurile ar trebui să fie bune, fără doar şi poate.

În calitatea mea de pieton, nu-mi place însă şi altceva. Nu-mi place că în ultimii ani armada automobilelor de tot soiul a invadat capitala, că străzile au devenit neîncăpătoare pentru torentul de maşini agresive, zgomotoase, grăbite.

Ştiu oare aceşti şoferi nemulţumiţi de starea drumurilor că anume gazele de eşapament poluează oraşul în proporţie de 95%? Ştiu oare aceşti şoferi cu ochii bolovăniţi de supărare că din anul 2000 pînă în anul 2009 numărul automobilelor din Chişinău a crescut mai mult de 2 ori? Şi el continuă să crească pe mică de ceas. Ştiu oare şoferii care jinduiesc şosele europene că poluarea metodică a aerului a contribuit la înmulţirea cazurilor de îmbolnăvire a organelor respiratorii? Ştiu oare aceşti şoferi cîţi oameni mor sau ajung la spital din cauza unor colegi de-ai lor beţi sau iresponsabili?

Ce vreau să spun? Interesele şoferilor sînt importante, fireşte. Şi drumuri societatea trebuie să le facă. Şi să le poarte respectul. Numai că mai există şi interesele altor oameni, care bunăoară nu au maşini, care sînt pietoni sau pacienţi. Cu interesele acestora din urmă ce facem?

De aceea, ori de cîte ori văd şoferi nemulţumiţi de lipsa confortului, simt nevoia să-i întreb: dar voi, băieţi, sînteţi conştienţi că nu numai voi existaţi în oraşul ăsta? Dar voi, stimaţi şoferi, atunci cînd revendicaţi confortul care vi se cuvine, sînteţi gata să faceţi ceva pentru confortul altora?
XS
SM
MD
LG