Linkuri accesibilitate

Agenda misiunii de observatori ODIHR


În colimatorul experților se află funcționarea noii legislații electorale și repartizarea mandatelor partidelor care nu-au trecut pragul electoral.



Oficiul OSCE pentru Institutii Democratice si Drepturile Omului, ODIHR, a inaugurat misiunea de observare a alegerilor anticipate din Moldova din 28 noiembrie, ca urmare a invitatiei din partea Comisiei Electorale Centrale din Moldova.

Misiunea este formata din 35 experti internationali din 20 state membre ale OSCE, la care în ziua scrutinului se vor mai alătura 200 de observatori pe termen scurt. Pe agenda misiunii se va afla, în primul rând, aşa cum afirmă şeful acesteia, Peter Eicher, felul cum va funcţiona noua legislaţie electorală şi în principal modificarea procedurii de repartizare a mandatelor rămase de pe urma voturilor partidelor care nu au trecut pragul electoral. Noua formulă va fi aplicată în premieră în Republica Moldova şi presupune împărţirea egală a mandatelor, între partidele ajunse în parlament, şi nu în mod proporţional, cum era pînă în prezent.

„Aceste alegeri sunt foarte importante pentru ca vor oferi posibilitatea depasirii blocajului politic din Republica Moldova, dar si pentru ca se vor defasura in baza amendamentelor Codului Electoral. Aceste noi prevederi urmeaza sa fie monitorizate atent de noi”, a declarat seful misiunii Peter Eicher.

La fel, observatorii ODIHR vor fi atenţi la modificarea procedurii de examinare a contestaţiilor din partea concurenţilor prevăzută de noua legislaţie electorală.

Libertatea cu care concurenţii au posibilitatea sa discute cu alegatorii, calitatea listelor alegatorilor, daca autoritatile utilizeaza sau nu resursele administrative, finantarea campaniei şi felul in care apare ea reflectată în mass-media vor fi alte câteva puncte de pe agenda observatorilor internaţionali, care vor analiza şi rolul minoritatilor nationale sau al femeilor în acest scrutin.

Pe pacursul misiunii, ODIHR va publica 2 rapoarte intermediare, iar dupa alegeri va prezenta concluziile sale într-un raport preliminar. Raportul final va fi prezentat peste 2 luni dupa terminarea procesului electoral. Misiunea se va afla in RM pana pe 8 decembrie pentru a urmari si evenimentele postelectorale.

În raportul cu privire la ultimele alegeri din R. Moldova, cele din 29 iulie 2009, ODIHR aprecia că ele au întrunit cerintele multor standarde internationale, dar că s-ar cere ca increderea intre principalele forte politice din R. Moldova să fie restabilita.
XS
SM
MD
LG