Linkuri accesibilitate

Despre patriotism la Muzeul Național de Istorie al Moldovei


„În Suedia am văzut patriotism adevărat. Oamenii nu fură, nu se poartă grosolan cu ceilalţi.”


Moldovenii vor merge în ultima duminică a lunii noiembrie, pe 28, să-şi aleagă noul Legislativ care se compune din 101 deputati. Unii concurenti electorali cheama alegatorii sa fie adevarati patrioti ai tarii si sa-si dea votul tot pentru adevaratii patrioti politicieni. Cum e perceput patriotismul in randul populatiei a cautat sa afle corespondenta Europei Libere, Liliana Barbarosie
.

Discursurile însufleţitoare ale politicienilor despre patriotism de care nu ducem deloc lipsă şi în această campanie electorală sunt privite mai degrabă cu un fel de suspiciune decât cu încredere de către alegătorii de rînd.

Când întreb un vizitator al Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie din Chişinău dacă crede în vorbăraia patriotică a clasei politice, aud următorul răspuns: „Ei toţi susţin că sunt patrioţi, dar este greu de ales. Alegem pe unul, ajunge la putere, iar când vezi cum conduce ţara, ce se întîmplă după aceea, înţelegi că ai votat greşit. Vine altul, speri că acesta poate îi patriot, dar iarăşi, o păţim. Nu ştiu, cred că sunt cîteva partide care poate ar putea schimba ceva, dar să vedem...”

De fapt, Sergiu joacă fotbal în Suedia. A venit în vacanţă la familie cu doi colegi suedezi să le arate Moldova. Ieri au fost la vinăria Purcari, azi – la muzeu. Acum doi ani, Sergiu a încercat să revină acasă. Şi-a găsit şi o slujbă la brigada de poliţie cu destinaţie specială Fulger. Dar a venit criza şi autorităţile au tăiat poliţiştilor din salarii şi facilităţi. Sergiu a plecat din nou. Dezamăgit.
Tînărul vizitator din Suedia (în centru)


Ar vrea totuşi să poată reveni vreodată în ţara sa cu totul. „În Suedia am văzut patriotism adevărat. Oamenii nu fură, nu se poartă grosolan cu ceilalţi. După mine, asta e patriotism – să te gîndeşti la tot poporul, nu doar la tine. Personal, cred că sunt patriot. Aş putea să locuiesc în Suedia, aş putea trăi mult mai bine acolo, dar sufletul meu e aici. Aş vrea să locuiesc aici, aici m-am născut, aici îmi sunt prietenii.”

Şi printre angajaţii muzeului unde, de fapt, sunt păstrate vestigiile de mândrie ale moldovenilor, puţini par impresionaţi de patriotismul patetic al politicienilor. Adevăratul patriot este cel ce are curajul să recunoască un adevăr istoric, îmi spune supraveghetoarea Nadejda Raneta: „Cum poţi să stai pe două scaune în acelaşi moment – şi cu ruşii, şi cu românii. Clarifică-te odată şi odată. Mergi înainte. Noi doar cu ruşii am fost până acuma, am văzut cum e. La viaţa grea am ajuns. Mai greu nu cred că se paote. Hai să vedem cum e cu alţii.”
Nadejda Raneta
Drept etalon istoric de iubire de ţară şi curaj, femeia îl invocă pe Ştefan cel Mare, dar, spune ea, şi printre politicienii actuali s-ar găsi cel puţin unul pe care l-ar asemui acestuia.

Iar pentru Vasilisa Ţurcan, o altă supraveghetoare, discuţiile despre patriotism sunt curată demogogie. Îmi spune că a fost contabilă, dar rămasă fără lucru s-a văzut nevoită să accepte un salariu de doar o mie de lei la muzeu. O vreme i-a purtat pică acestui stat pentru că nu-i oferă nici o protecţie şi a bătut-o gândul plecării. Acum însă este împăcată şi crede într-un viitor mai bun pentru fiică-sa cu care împarte aceiaşi garsonieră.
Vasilisa Țurcan


„Doar acum apar posibilităţi de a pleca liber în Europa, pe profesie. Da aşa, ca slugă la cineva, nu sunt de acord.” Vasilisa Ţurcan mai spune că-şi va da votul pentru o forţă capabilă să-i întoarcă pe moldoveni de prin lume acasă, întrucât asta ar fi, potrivit ei, o adevărată manifestare de patriotism.
Previous Next

XS
SM
MD
LG