Linkuri accesibilitate

Demonetizarea moțiunilor de cenzură


Parlamentarii PDL au mandat doar să se abțină de la vot

Guvernarea pro-europeana de la Chisinau a primit ieri un sprijin important din partea Uniunii Europene, cu o luna inainte de alegerile legislative, scrie Evenimentul zilei, referindu-se la mandatarea Comisiei Eureopene sa elaboreze un plan de actiune pentru ridicarea vizelor cerute moldovenilor. Decizia se bazeaza pe concluziile Consiliului pentru Afaceri Externe al Uniunii, care recunoaste progresele inregistrate de Republica Moldova pe calea reformelor, a intaririi democratiei si a statului de drept.

Desi nimeni nu se asteapta ca motiunea de cenzura a opozitiei de la Bucuresti sa treaca maine de votul parlamentului, comentatorii politici descriu o situatie de blocaj total. In Adevarul, Liviu Antonesei face apel la presedinte, care ar trebui sa schimbe oricum acest guvern, chiar daca motiunea pica la vot. Echipa lui Emil Boc n-a putut propune nicio solutie de relansare economica, nimic altceva decat curbe de sacrificiu, se arata in articol.

In Evenimentul zilei, Calin Hera se refera la siretlicul gasit de democrat-liberali pentru a contracara riscul unor tradari din interior: parlamentarii PDL au mandat doar sa se abtina de la vot. Semn de slabiciune, de neincredere in loialitatea propriilor membri, spun partidele de opozitie. “In politica, ceea ce conteaza este rezultatul” reaminteste insa autorul editorialului, care dezvolta apoi pe tema dificultatilor Partidului Social Democrat si ale Partidului National Liberal de a se alia impotriva actualei puteri. Ceea ce-i separa sunt doctrinele, adica exact domeniul de care, sustine Calin Hera, PDL nici nu se sinchiseste.

Tot in Evenimentul zilei, Sorin Ionita gaseste si ceva bun in actualul impas politic: fara sa-si dea seama, politicienii din Romania ajung sa instituie modelul german al motiunii de neincredere constructiva, care presupune ca nicio motiune de cenzura nu poate fi introdusa daca nu este insotita de alternativa: guvern si premier. Or, arata comentariul amintit, textul motiunii introduse de PSD si PNL este superficial, plin de idei parasutate fara nicio baza, ba chiar si de bancuri in stilul agreat de parlamentari. In finalul articolului, un avertisment sec adresat suitei de motiuni impotriva actualului cabinet: “gesturile politice functioneaza ca moneda: cu cat o produci mai des si in cantitati mai mari, cu atat se devalorizeaza mai tare”.
XS
SM
MD
LG