Linkuri accesibilitate

Testul Rusiei propus de Angela Merkel


„Pierd americanii Europa în favoarea Rusiei?” (România liberă).


Cristian Ghinea isi propune sa lamureasca astazi in Romania libera de ce a indemnat cancelarul german Angela Merkel la semnarea unui tratat de frontiera intre Romania si Republica Moldova. Ar fi vorba despre un test la care este supusa Rusia, doar ca trecerea lui presupune aceasta concesie din partea Romaniei: tratatul. Miza ar exista mai ales pentru rusi: daca vor pune umarul la rezolvarea conflictului din Transnistria, vor castiga un rol important in constructia unui nou cadru de securitate. Comentatorul Romaniei libere crede insa ca semnarea tratatului romano-moldovean ar putea sluji si relatiilor bilaterale, cata vreme dincolo de Prut intentia Romaniei de anexare a Republicii Moldova e folosita drept sperietoare nu doar de comunisti si de separatistii transnistreni, ci si de procente bune ale populatiei. Autoritatile de la Bucuresti par sa fi receptionat corect mesajul Germaniei - arata Cristian Ghinea -, dar nu intentioneaza sa ofere un tratat bilateral in sensul clasic, ci doar unul referitor la frontiera, negociat la nivel de diplomati si semnat eventual de ministrii de interne.

Cristian Campeanu face, de asemenea in Romania libera, o sinteza de presa straina referitoare la reasezarea sferelor de influenta geopolitica. Titlul – „Pierd americanii Europa in favoarea Rusiei?” primeste in articol raspunsul implicit „aproape ca da”, si se bazeaza pe reactia palida a Statelor Unite fata de reuniunea de la Deauville a sefilor de stat francez, german si rus. Dupa cum se stie, acestia doresc cooptarea Rusiei in noul sistem de securitate. Posibila consecinta pentru tarile din zona Romaniei si Moldovei este formulata de jurnalistul roman prin urmatoarea presupunere: „Uniunea Europeana ar trebui asadar sa renunte la extinderea spre Est si sa recunoasca Moscovei un interes legitim in vecinatatea apropiata, adica propria sfera de influenta”. Ultima oara cand securitatea europeana a fost gandita in acest fel a urmat… Primul Razboi Mondial, reaminteste articolul din Romania libera.

Editorialul ziarului Adevarul, semnat de Ion M. Ionita, discuta pozitia adoptata de Partidul Democrat Liberal, aflat la putere in Romania, inaintea mitingului sindical programat in ziua dezbaterii in Parlament a motiunii de cenzura. Desi opozitia nu parea sa aiba numarul de voturi necesare pentru a demite guvernul, liderii PDL, spune Ionita, s-au perindat pe la televiziuni pentru a avertiza asupra mineriadei sindicale, in loc sa vorbeasca despre perspectivele masurilor economice si sociale pe care le-au luat.
XS
SM
MD
LG