La aceasta ora se desfasoara reuniunea la virf a Uniunii Europene care ia in discutie modalitatatile prin care tarile comunitare se pot apara de momente critice, precum situatia Greciei din acest an, cind a fost nevoie de un pachet de ajutoare financiare de sute de miliarde de euro.
Esenţa reuniunii la vîrf de la Bruxelles de astazi si mîine este legată de amendarea tratatului de la Lisabona, tratat ce a fost adoptata după 8 ani de negocieri intense, în 2009. Modificările sunt menite să ferească Uniunea de noi crize financiare puternice, precum cea din Grecia din acest an, cînd a fost nevoie de un ajutor financiar de urgenţa din partea Uniunii, pentru ca moneda unica sa nu se prăbuşească şi pentru ca economia Uniunii să nu fie atrasă într-o criză imposibil de controlat.
După cum spunea în cursul zilei, preşedintele Uniunii, Herman Van Rampuy „în primăvara trecută am cîştigat bătălia cu euro, astăzi vom arăta că am învăţat lecţiile din aceasta criza”.
Iniţial, un grup de ţări - Suedia, Finalnda, Olanda si Luxembourgul - au venit cu propunerea de a se crea un mecanism automat de amenzi financiare împotriva ţărilor comunitare care nu reuşesc să îşi ţină cheltuielile bugetare sub control şi în limitele stricte adoptate de Comisia Europeană. Apoi, Franţa si Germania au început să discute chestiunea separat şi deşi iniţial cancelara Germaniei susţinea amendarea risipitorilor, şi-a modificat opinia mergînd pe propunerea franceză. Parisul pledează pentru ca ţarile din Consiliul Uniunii sa decidă, în funcţie de situaţie, dacă se impune sau nu amendarea rău platnicilor. Preşedintele Franţei a trecut astfel chestiunea, din domeniul strict si exact al finanţelor în cel mai complicat al jocului politic, şi în mîinile Comisiei Europene.
Ministrul de externe din Luxembourg spune că Parisul nu a făcut altceva decît să „otrăvească” întreaga chestiune. Cancelara Germaniei şi-a menţinut ieri poziţia în Parlamentul de la Berlin.
Potrivit propunerii franco-germane, o ţară care nu respecta disciplina financiară strictă impusă ar putea sa fie pedepsită luîndu-i-se dreptul la vot în chestiunile comunitare şi astfel, spun la unison preşedintele Sarkozy si cancelara Merkel, se va întări disciplina financiară, se vor întări mecanismele de supraveghere economică şi se va întări coordonarea financiară între ţările Uniunii.
Atîta doar că pentru ca propunerea franco-germană să se concretizeze este nevoie de amendarea tratatului de la Lisabona, tratat negociat timp de 8 ani între cele 27 de ţări comunitare şi pentru a-l modifica este nevoie de ratificarea modificărilor de toate cele 27 de parlamente. Un demers care va consuma destul timp şi multe resurse, cred analiştii politici occidentali cu care a stat de vorbă corespondentul Europei Libere, Breffni O’Rourke. Dar, nu aduce anul ce aduce ceasul şi vom vedea dacă reuniunea de azi si mîine de la Bruxelles va aduce şi rezultate.