30 octombrie 2000
Actualitatea. Moderator : Radu Calin Cristea; corespondent: Dan Răspopa).
Parlamentul și proiectul legii restituirii imobilelor naționalizate.
In cursul dimineţii se dădeau şanse mari, de pînă la 90 %, ca proiectul de restituire a imobilelor naţionalizate să primească avizul comisiei de mediere a celor două camere. Avem legatura la palatul Parlamentului cu Dan Răspopa. S-a tranşat aşadar, aceasta controversată temă ?
Din lipsă de cvorum comisia de mediere nu a reuşit astazi să discute articolul 46 din legea caselor naţionalizate, ultimul din iniţiativa ministerului justiţiei rămas nediscutat. Acesta, care se referă la soarta imobilelor cumpărate în baza legii 112 din 1995 va fi luat în discuţie marţi, după care comisia va întocmi raportul aferent.
Purtătorul de stindard al moţiunii de cenzură legată de privatizare, senatorul PDSR Doru Laurian Bădulescu ne-a spus, puţin mai devreme că textul de principiu al acesteia a fost discutat si convenit abia luni de dimineata în biroul executiv central al formaţiunii conduse de Ion Iliescu. Forma finală a moţiunii va fi gata, potrivit lui Bădulescu, probabil la sfîrşitul săptămînii, joi sau vineri. Pînă atunci, cei care vor redacta documentul, la sugestia prim vicepreşedintelui Adrian Năstase, adică senatorul Bădulescu şi deputatul aceluiaşi partid Axinte Gaşpar, trebuie să strîngă semnăturile a peste 122 de parlamentari, reprezentînd un sfert din numarul total al senatorilor şi deputaţilor.
Pentru a trece, moţiunea are nevoie în plenul reunit de votul majorităţii parlamentare din cele doua camere. Numărul total al senatorilor şi deputaţilor este, după cum se ştie, de 486. Mai trebuie spus că moţiunea de cenzura va fi depusă, potrivit senatorului PDSR Doru Laurian Bădulescu la birourile permanente la începutul săptămînii viitoare. Potrivit Constituţiei, în cazul în care moţiunea de cenzură pusă pe tapet de PDSR în plină campanie cu un pronunţat mesaj electoral ar trece, guvernul ar trebui să cadă. (...)
In cazul adoptării moţiunii cabinetul nu va mai putea emite acte normative sau hotărîri de maximă importanţă pentru domeniile social, economic şi politic. Surse din PDSR care au preferat sa işi păstreze anonimatul, ne-au declarat că principalul partid al opoziţiei nu intenţionează nici pe departe să pună umărul la dizolvarea actualului cabinet, ci „sa dea lovitura de graţie cabinetului Isarescu în cazul în care acesta ar emite in luna noiembrie acte normative în interes electoral.”