Linkuri accesibilitate

Mici mişmaşuri întru supravieţuire


O asemenea supravieţuire individuală e sinonimă cu catastrofa colectivă, cu imposibilitatea de a construi o societate normală.


„Dar cum trăiesc oare moldovenii care au salarii foarte mici, ridicole?” E una din întrebările pe care am tot auzit-o de-a lungul anilor tranziţiei. Şi, într-adevăr, uneori ţi se pare că omul nu are cum să se descurce, dat fiind venitul lui modest, pe cînd el rezistă, se descurcă, şi chiar prosperă. Cum oare e posibil acest miracol?
Impresia mea e că în ultimii 20 de ani o sumedenie de oameni cu venituri mici s-au descurcat graţie mişmaşului. Sînt mişmaşuri mici şi sînt mişmaşuri mari. Alea mari sînt invizibile pentru mine, un simplu muritor, dar cele minuscule, aparent nevinovate, îmi sar în ochi cu duiumul!

Am întîlnit, bunăoară, în ultimele două decenii, medici hrăpăreţi care îşi suplimentau salariile mici cu contribuţiile mai măricele ale unor pacienţi. Sau, iată, un mişmaş micuţ, despre care am tot vorbit ani de zile, e cel practicat de casieriţele Gării de Nord, care uită metodic să-ţi dea restul de 40-50 de bani. Îţi lasă unul 50 de bani, îţi lasă altul, şi, cu voia sorţii, se adună un mic supliment la salariu. I jiti stanovitsea veselee!
Deunăzi m-a enervat un alt mic mişmaş. Vasăzică este în cartierul nostru o alimentară mică din care eu mereu cumpăr Aqua Uniqa. În acea alimentară, sînt două vînzătoare. Atunci cînd dau peste prima, recipientul de 6 litri costă 16 lei, dar cînd o întîlnesc pe a doua – aceeaşi sticlă de apă costă 16 lei 50 de bani. Aşadar, vreo 3 luni de zile, eu plătesc pentru acelaşi produs ba un preţ, ba altul, în funcţie de cine vinde.

E limpede şi pentru un nătăfleţ că avem de-a face aici cu un mic mişmaş, emblematic pentru tranziţia moldovenească. Una dintre cele două vînzătoare cîştigă pe seama mea cîte 50 de bănuţi. Dar numai pe mine oare mă păcăleşte ea?

Am convingerea fermă că toţi aceşti bănuţi obţinuţi prin mişmaşuri în ultimele două decenii formează o sumă uriaşă, exorbitantă. Aceşti bani ciordiţi îi ajută pe unii concetăţeni de-ai noştri să supravieţuiască. Numai că o asemenea supravieţuire individuală e sinonimă cu catastrofa colectivă, cu imposibilitatea de a construi o societate normală.
XS
SM
MD
LG