Linkuri accesibilitate

Statele Unite: Tea Party - o mișcare populistă conservatoare


La proteste ale mișcării Tea Party
La proteste ale mișcării Tea Party

Tea Party nu este un partid politic și nu a avut candidați la alegeri, dar i-a sprijinit pe republicani.


Victoria republicana din alegerile de ieri din Statele Unite se datoreaza in mare masura spiritului introdus in campanie de o noua aparitie pe scena politica Americana: miscarea Tea Party. Care sint originile si obiectivele acesteia ? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

La 16 decembrie, 1773, la Boston, colonisti au urcat la bordul a trei nave care transportau ceai si au aruncat ceaiul peste bord, in semn de protest fata de decizia autoritatilor britanice de a impune taxe pe comercializarea produsului respectiv. Punctul de vedere al colonistilor era ca nu doresc sa plateasca impozite impuse de Parlamentul britanic in care nu au drept de reprezentare.

De atunci incoace, motivul Boston Tea Party a fost folosit in numeroase actiuni de protest. El se afla si la originea miscarii Tea Party – o miscare populista, conservator-libertariana care a demarat in 2009, printr-o serie de proteste coordonate la nivel local si national. Tea Party nu este un partid politic, nu a avut candidati la alegeri, dar – din rindurile republicanilor – nu putini candidati au primit sprijin din partea miscarii si-n unele locuri s-a dovedit decisiv.

Expertii cred ca Tea Party s-a nascut atunci cind administratiile Bush si apoi Obama au decis sa salveze de la faliment anumite banci, pe fondul crizei economice. Minia populara care s-a cristalizat in aceasta miscare are la baza perceptia ca cheltuielile bugetare, deficitele si impozitele sint prea mari si ca la Washington clasa politica nu da ascultare vocilor populatiei. Miscarea nu are o conducere, iar sursele de finantare sint inca insuficient de clare.

La 24 ianuarie 2009, Trevor Leach, presedintele organizatiei Tineri Americani pentru Libertate a organizat ceea ce a denumit o Tea Party atunci cind guvernatorul statului New York a introdus sau marit circa 100 de impozite. De atunci numele a intrat in vocabularul politic, pe masura de miscarea s-a organizat. A urmat apoi un protest la Seattle, in februarie 2009 – la o zi dupa ce Barack Obama a semnat legea vizind impulsionarea economiei, pe care Tea Party o considera creatoare de deficite si incapabila sa puna capat crizei.

Cine sint sprijinitorii miscarii? In mare parte ei sint albi, in majoritate barbati, casatoriti, peste 45 de ani, mai conservatori decit populatia pe ansamblu, si in general mai instariti si mai educati. Ei tind sa fie membrii ori simpatizanti ai Partidului Republican. Un sondaj facut in statul Washington arata ca 73% dintre membrii Tea Party dezaproba politica lui Obama de apropiere fata de tari cu majoritate musulmana, 88% aproba legile dure anti-imigratie, adoptate in statul Arizona si 82% cred ca cuplurile homesexuale nu au dreptul sa se casatoreasca. O mare parte nu cred ca incalzirea globala e un pericol real.

Analisti spun ca in afara de minie in general, fata de clasa politica, sint greu de descoperit idei comune in interiorul miscarii. 70% cred ca statul joaca un rol in crearea de locuri de munca, in timp ce noul guvernator de Florida – sprijinit de Tea Party -- a spus raspicat ieri ca nu statul creaza locuri de munca. Economia joaca un rol decisiv, in platforma miscarii dar valorile morale - care au definit conservatorismul in anii Bush - au cazut pe plan secundar.
XS
SM
MD
LG