Linkuri accesibilitate

Consiliul Economic și Social și dezamorsarea crizelor


Norica Nicolai
Norica Nicolai

Norica Nicolai: dacă am ştii să apreciem şi să evaluăm opiniile celorlalţi am reuşi să fim mai eficienţi, nu numai in dialog social, dar şi în viaţa reală.


5 noiembrie 2009

Interviul saptaminii.
Reporter: Liana Ionescu.
Invitat: Norica Nicolai, preşedinta Consiliului Economic şi Social.

Consiliul Economic și Social și dezamorsarea crizelor.

Europa Liberă: Doamna Norica Nicolai, Consiliul Economic şi Social a fost creat ca un organism special, pentru realizarea unui dialog social tripartit guvern-patronate-sindicate. Dacă vreti să va referiţi la cîteva exemple de cazuri în care Consiliul Economic şi Social a intervenit pentru prevenirea şi dezamorsarea conflictelor sociale.

N. Nicolai: A fost creat în 1998, foarte tîrziu, după ce am derulat un proiect al Uniunii Europene şi am încercat să creem un secretariat tripartit. Nu a existat vointa politica pentru ca nu a existat înţelegere pentru instituţii tripartite şi instituţii care promoveaza dialogul social, avînd ca unic scop prevenirea conflictelor sociale generate de tensiuni economice dar si de o situaţie socială dificilă. Am intervenit în cîteva rînduri într-un proces de mediere a acestor stari conflictuale în 1998 la Sidex, în 1999 în Valea Jiului, reuşind să atenuăm şi să punem partenerii sociali la masa dialogului, găsind soluţii pentru anumite doleanţe ale acestora; altele nefiind intemeiate, a fost dificil să le soluţionăm.

De curînd am primit o cerere de mediere a unui conflict, unei stări de tensiune socială la AlRo Slatina, societate care se privatizează şi dată fiind psihoza care s-a creat, neîncrederea muncitorilor în investiţiile străine şi în proprietate privată, pentru că, după părerea mea, aici este marea nenorocire, declară că nu vor accepta aceasta privatizare şi vor crea conflicte sociale. (...)

Europa Liberă: Care ar fi, după părea Dumneavoastră primele trei modalităţi de întărire a rolului Consiliului Economic şi Social ?

N. Nicolai: Eu cred că o primă modalitate este că aceste consilii, comisii de dialog social care funcţionează în baza hotărîrii ʼ89 din 1997, să funcţioneze la nivelul ministerelor pentru că acolo sa avem un prim punct de vedere la elaborarea legii. In al doilea rînd, guvernul trebuie să ne consulte în permanenţă pe proiectele de legi importante, aşa cum spuneam, cele cu implicaţii majore în economie şi pe plan social; şi, în al treilea rînd, şi aici este o deficienţă a noastră, trebuie să furnizăm mai des guvernului analize ale situaţiei economice şi sociale, lucru care suntem obligaţi să îl facem prin legea de organizare şi funcţionare. Doar în 1999 am reuşit să impunem fostului guvern o strategie cu privire la evoluţia economică în care noi am considerat, toti, de comun acord, că privatizarea este lucrul cel mai important şi premiza unei dezvoltări economice. (...)

Europa Liberă: Aminteaţi la început că ne aflam într-o perioada electorală şi că sunt posibile noi conflicte sociale. Credeţi că ne putem aştepta şi la explozii de proporţii?

N. Nicolai: Nu, nu cred. În această perioadă, probabil foarte mult, partenerii sociali vor presa pe adoptarea unor măsuri de care ei sunt interesati, paradoxal, nu cu caracter populist, nu au fost niciodată de acord cu acest tip de măsuri, dar, după formarea viitorului guvern, eu personal nu cred că lucrurile nu vor putea sa meargă foarte bine pentru că situaţia economică, execuţia bugetară, este absolut deficitară. Cred că ne putem aştepta la o serie de explozii sociale.

Europa Liberă: Doamna Norica Nicolai, v-aş întreba în încheiere, care este după părerea Dumneavoastră cheia unui dialog social eficient?


N. Nicolai: Trebuie renunţat la un anume tip de orgoliu. Noi credem întotdeauna că afirmaţiile noastre monopolizează adevărul, lucru care nu este real, şi care dovedeşte o oarecare tentaţie totalitară pe care ne-am format-o în perioada în care a trebuit să suportăm un regim totalitar. Dacă am avea toleranţă, şi dacă am ştii să apreciem şi să evaluăm opiniile celorlalţi am reuşi să fim mai eficienţi, nu numai in dialog social, dar şi eficienţi în viaţa reală.
XS
SM
MD
LG