Linkuri accesibilitate

Campania electorală ca o muncă sisifică


Investigații ziaristice, corupția și cinovnicii în campanie electorală.


Am citit deunăzi confesiunea tristă a unor colegi de breaslă, reprezentanţi ai presei scrise. Vasăzică, ziariştii aceia au făcut o investigaţie, descoperind nişte fraude năucitoare la o întreprindere foarte cunoscută. Dornici de a curma tertipurile depistate, ei i-au telefonat unui vajnic cinovnic şi politician, responsabil de domeniul cu pricina. Cinovnicul însă le-a tăiat elanul justiţiar, zicîndu-le că el nu are timp să verifice rezultatele investigaţiei ziaristice. Nu are timp fiindcă E IMPLICAT ÎN CAMPANIA ELECTORALĂ.

În principiu, atitudinea cinovnicului e de înţeles. El e un funcţionar degrevat, care pe durata campaniei nu are nici o treabă cu fostele sarcini de serviciu. Şi dacă stau să mă gîndesc mai bine, cinovnicul cu pricina chiar nu are timp pentru altceva. Căci campania asta e pentru el un adevărat tur de forţă, o muncă sisifică.

Ea îl istoveşte mult mai mult decît ani de zile de muncă. Gîndiţi-vă numai: trebuie să cutreieri mereu ţara şi să racolezi adepţi, trebuie să participi la dezbateri televizate, trebuie să lansezi sloganuri seducătoare şi să polemizezi cu concurenţii, trebuie să munceşti într-o echipă partinică ce are atîtea de făcut! Ăto tebe ne duliki vorobiam pokazîvati!, vorba unui vechi prieten de-al meu. Păi, fiind angrenat în această cursă electorală obositoare, omul, chiar să vrea, nu mai are timp pentru nişte investigaţii ziaristice.

Există însă şi reversul medaliei. Aceşti politicieni implicaţi în campanie se gîndesc numai la binele poporului, nu-i aşa? Ei trîmbiţează neobosit că vor să ne facă viaţa mai frumoasă, că vor să ne scape de corupţie şi sărăcie, nu-i aşa? Prin urmare, toată alergătura lor din aceste zile e de dragul viitorului nostru luminos. Ei pentru noi se implică cu trup şi suflet în lupta electorală. Ei pentru noi nu dorm nopţile şi cutreieră satele patriei. Şi aici se iscă o întrebare îndreptăţită: păi, dacă toată fojgăiala şi implicarea asta e pentru binele poporului, de ce nu ar găsi totuşi timp cinovnicul cu pricina pentru nişte ziarişti care susţin că poporul a fost furat de milioane?

Investigaţia ziariştilor vizează interesul public. Şi implicarea plenară a cinovnicilor în campania electorală tot interesul public ţinteşte, fără doar şi poate. De aceea, mă gîndesc că n-ar fi stricat totuşi ca cinovnicul degrevat să fie mai receptiv, să găsească nişte clipe pentru investigaţia ziariştilor. Asta ca nu cumva jurnaliştilor şi cititorilor lor să nu li se creeze impresia eronată că cinovnicii se implică în campanie pentru propriul lor beneficiu.
XS
SM
MD
LG