Linkuri accesibilitate

Depinde de vot






O știre uluitoare, însoțită de detalii și declarații revelatoare: șeful Serviciilor Secrete ucrainiene e în largul lui la Bruxelles, unde invită parlamentari la un restaurant de lux și ține un soi de salon politic fără perdea. Aceași nonșalanță și acasă, în Ucraina, unde alegerile locale au fost organizate tovărășește, cu comisii electorale pe sprînceană, joarda pe ziariști și partide răsfirate care dau iluzia de pluralism dar se întorc apoi, cuminți, la bază pentru a da majoritatea dorită de stăpîn. Nu e surprinzător. Pentru că dezinvoltul șef al Serviiilor Secrete, care e și miliardar și hiperpropietar media și membru al Consiliului Suprem al Maigstraturii, e încă mai slobod acasă decît la Bruxelles.

Victoria Președintelui Yanukovich a limpezit apele. Dacă alegeri, Ucraina e de sus pînă jos și de la un cap la altul, o feudă inspectată de Serviciile Secrete, scutită de păreri și oameni cu păreri, reîntoarsă la buchea și la televiziunile de limbă rusă. Plus dineuri de lux la Bruxelles. Asta, ca vocație europeană.

Moldovenii au în față, la timp și spre bună cugetare, țara care îi așteaptă dacă îi aduc pe comuniști la putere. E simplu și clar. Moldova va deveni a doua Ucraină. Mai mică, mai săracă și, poate, încă mai mută. Mulți, mai ales bătrînii și oamenii cu totul săraci de la țară, vor gîndi că, măcar, comuniștii aduc pensii și taie zarva. Așa va fi. Pentru un an sau doi. Apoi, va veni, iar, sărăcia, întărită de obiceiurile pe care comuniștii moldoveni și ucrainieni le împart: datorii fără ieșire, muncă în zadar și pumnul în gură. Moldova nu are cum să facă față unei guvernări comuniste. Vremurile în care puterea sovietică plătea s-au dus. Ce pică de la ruși ține puțin și e cîrpit.

Cît noroc mai e pentru Moldova, e de găsit în relații bune cu Uniunea Europeană. De acolo vin sprijinul, legile și banii. Nu dintr-o dată și nu pe degeaba. UE cere, în schimb, buna rînduire a administrației și visteriei. UE cere lucruri care cer, la rîndul lor, străduință și răbdare. Dar lucrurile odată bine așezate, Moldova va ieși pas cu pas din nevoi. Calea care duce spre rînduiala ucrainiană e mai ușoară. Apoi? Nimic. Moldova va fi a doua Ucraină. Sau Ucraina va fi o Moldovă mai mare. În afară de asta, nu va mai fi nimic de spus. Între timp, vin alegerile. Știm că nu le organizează comuniștii, după model comunist, ca în Ucraina. S-ar putea ca moldovenii să nu se mai întîlnească a doua oară cu așa ceva. Cine devine a doua Ucraină rămîne a doua Ucraină.

Traian Ungureanu

Fost parlamentar european (2009 – 2019), din partea PD-L (Partidul Democrat Liberal, apropiat președintelui Traina Băsescu) și ulterior a PNL (Partidul Național Liberal).

Jurnalist în România, între 1983-1988, Traian Ungureanu a lucrat la BBC, redacția pentru România, între 1989 – 2003. După care a devenit colaboratorul extern al Europei Libere, unde a scris despre politica din România și Europa, a ținut o cronică sportivă iar după ce a devenit europarlamentar, o cronică europeană. Semnează un blog politic și în fiecare vineri, un Jurnal de corespondent de la Londra.

Opiniile autorului nu reprezintă, neapărat, punctul de vedere al radio Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG