Linkuri accesibilitate

„La dorinţa fiecăruia. Vrea, se duce, nu vrea, nu se duce”


Opiniile unor oameni de rînd despre oportunitatea obligativității votului

-„Nu trebuie să fie votul obligatoriu. Omul dacă are plăcere să voteze, trebuie să voteze. Dar dacă n-are plăcere, de ce să se ducă să încurce lumea acolo? Lasă să voteze ei între dânşii, dacă ei sunt hâtri. Numai hâtrii se bat cap în cap.”

-„Eu socot că într-o ţară civilizată trebuie să fie votul obligatoriu. Pentru că fiecare trebuie să voteze, pentru că fiecare ţară trebuie să aibă conducător, votat de popor.”

-„Cam da. Fiindcă măcar o să fie oleacă de poreadcă. Oleacă de ordine o să fie în ţara asta dacă o să oblige. Şi fiecare va vota pentru care o să socoată că e mai complex. Care a trage la ţara asta. Dar aşa, nimeni nu trage la ţară. Toţi îs furători.”

-„Sigur, că trebuie să fie.”



Europa Liberă: Dar omul e liber să se ducă, sau nu. Ce fac acei care sunt decepţionaţi şi n-au pe cine vota?

-„Păi, trebuie să avem o schimbare. Nu? Şi trebuie schimbarea s-o facem noi.”

-„Nu-nu-nu, nu-s de acord.”

Europa Liberă: Dar cum să-i determini pe oameni să ajungă la votare?

-„Acum e democraţie.”

-„Eu nu-s de aici. Întrebaţi de altul.”

-„La Grecia tot e obligatoriu, dar tot nu au participat toţi. La noi fix aşa va fi.”

-„Fiecare om, la conştiinţa lui. Trebuie să fie conştient, trebuie să voteze. Nu poţi să-l obligi. Deci, el tot e răspunzător de ceva ce se întâmplă în ţară. Dacă votează – contribuie, dacă nu – socot că este o laşitate. Adică, să nu participi.”

-„Păi, cred că statul nu trebuie să ne impună. Aşa socot, fiecare are dreptul lui. Cum vrea, aşa face.”

-„Noi ar trebui să ne ducem la alegeri, că fără alegeri, dacă nu te duci...”

-„Nu poate să oblige oamenii să aleagă. Constituţia este clară că omul nu poate fi obligat să meargă undeva la alegeri, sau să aleagă pe cineva.”

-„Omul este liber ca să hotărască pentru el, ce să ducă votul.”

-„La dorinţa fiecărui. Vrea – se duce, nu vrea - nu se duce.”

-„Oamenii nu-s obligaţi să se ducă. Asta după dorinţă. Eu aşa socot. Care vor pentru copii lor, pot să se ducă, să fie un viitor mai bun, dar care nu – nu. Omul nu se obligă cu de-a sila să-l duci la alegeri.”

-„Cred că fiecare persoană, vârstnică sau tânără, trebuie să aibă libertatea de a decide dacă să meargă sau nu la alegeri. În cazul în care are pentru cine să voteze, trebuie să participe la votare. Numai că de bună voie şi nu forţat.”

-„Da eu n-aleg pe nimeni. Înţelegeţi? Fiindcă eu primesc 700 de lei. Mie nu-mi ajunge la mâncare. Pe căldură o să-mi vie câte o mie şi ceva. Da de trăit cu ce să trăieşti, domnule? Sunt de acord să votez. Dar care n-o să facă legile care trebuieşte, ca norodului să-i dea o pensie decentă, să poată trăi, o zarplată ca lumea. Nu fac nimic în patru ani de zile – la puşcărie toţi! Toţi la puşcărie! Şi am încheiat citatul. Vă mulţumesc.”

-„Trebuie să fie liber. Eu dacă mă căsătoresc, asta nu înseamnă cu de-a sila. Fiecare om trebuie să aibă vrerea lui. El să se gândească cu capul lui. Vrea – se duce, nu vrea – nu vrea. Poate nu-i place nici un candidat, cum să se ducă. Asta iesă, că trebuie să ducă obligatoriu, pe cineva să aleagă, dar omul trebuie să fie liber.”

-„Eu, de exemplu, aflându-mă peste hotare, plecam şi-mi dădeam votul. Aveam multe deplasări. Am avut şi în Italia deplasări. Am avut şi în Rusia, am avut. Şi eu plecam, totuşi. Majoritatea moldovenilor nu erau de acord. Eu le propuneam: hai să mergem. Da, zice, eu locuiesc de multă vreme aici şi nu mai am nevoie de ceilalţi cetăţeni, care-s acolo. Iată, asta este răspunsul lor.”

-„Noi ne ducem fără amendă la votare. Numaidecât plecăm.”

-„Aici totul e de bună voie, da nu cu sila, ori cu de-a sila, domnule.”

-„Da sunt ţări, în care este amendă, pentru că nu te duci la votare.”

Europa Liberă: Aţi fi de acord să introducă acelaşi lucru în Moldova?

-„Poate să iai cu altceva. Dar până ce o fi, la noi e democraţie, libertate, fiecare face cum doreşte şi ce doreşte.”

Europa Liberă: Adică nu aţi fi de acord să dea amendă?

-„Amendă nu cred. Aici ar trebui să fie altceva. Nu amendă, da...în rusă aş putea să vă spun – „pooşcirenie”. Altfel nu ştiu. Poate să facă o amendă ca în alte ţări, dacă ar fi chip aşa. Dar cred că n-are să ajute. Care are de dus, se duce. Care n-are de dus, nu se duce.”

-„Eu n-aş plăti amendă, fiindcă eu merg regulat la vot.”

Europa Liberă: Dar aţi fi de acord să oblige cetăţenii?

-„Sigur, fiindcă e viitorul ţării noastre.”

-„Fireşte că oamenii trebuie să decidă de bună voie, dacă să meargă sau nu la alegeri. Dacă avem pentru cine vota, putem participa.”

-„Trebuie de dus, că dacă nu ne-om duce, mai rău facem.”

-„Noi ne ducem la votare, da votăm pe cine vrem noi.”

-„Nici un obligatoriu, nimic. Omul se duce de bună voie la votare. Da de nevoie nimeni nu se duce. Nici capra nu se duce la piaţă s-o vândă de nevoie. De bună voie dacă vreţi – bine.”

-„Nu-i obligat omul. Vreau aleg, vreau – nu. Nu-i nici unul ca să-l alegi, nu cum?”

-„Cum să ne oblige? Ne-a obligat, parcă, 60 de ani. Şi acum iarăşi să ne oblige?”

Europa Liberă: Dar dacă nu se alege un Parlament, pe care-l vreţi?

-„Ce să facem? O să-l alegem iarăşi. Până n-o să-l alegem, eu ştiu? Nu ştiu.”
XS
SM
MD
LG