Linkuri accesibilitate

Dacă vrei, poţi!


Întrebarea care se impune în mod firesc este: de ce carul s-a urnit din loc atît de tîrziu?


Am mers deunăzi într-o maşină pe strada Trandafirilor din sectorul Botanica, stradă care a fost reparată recent. Preţ de două-trei minute am călătorit parcă printr-un tărîm paradiziac. Strada Trandafirilor părea de nerecunoscut şi semăna leit cu autobandurile germane, iar automobilul nostru luneca parcă pe suprafaţa netedă a unui patinoar. Nu a sărit în sus, nu s-a hurducat nici măcar o singură dată. Ce miracol! mi-am zis. Iar în clipa următoare mi-a trecut prin minte un gînd: deci se poate şi la noi, dacă există dorinţă arzătoare!

O revelaţie asemănătoare a avut şi un prieten de-al meu din sectorul Buiucani care a văzut strada Alba Iulia, metamorfozată halucinant.

Un amănunt care nu trebuie neglijat e acela că strada Trandafirilor a fost refăcută în numai două săptămîni! Şi dacă am înţeles eu bine, urmează strada Columna. Prin urmare, asistăm la o reparaţie a drumurilor fără precedent în capitală în ultimele două decenii. Întrebarea care se impune în mod firesc este: de ce carul s-a urnit din loc atît de tîrziu? De ce nu s-a putut pînă astăzi?

Un analist profund mi-a explicat pe îndelete că pînă astăzi bugetul Chişinăului, deşi impresionant, a tot hrănit provincia săracă şi că abia acum au apărut nişte proiecte de reabilitare a drumurilor care se bucură de finanţarea străinătăţii. Pe deasupra, a spus expertul, nimeni nu se gîndea înainte la drumuri. Impresia mea e că absenţa dorinţei a fost un impediment mai mare decît absenţa finanţării şi întreţinerea provinciei pauperizate. Am convingerea fermă că dacă ar fi existat dorinţa arzătoare de a face drumuri, ele ar fi fost făcute, în ciuda tuturor obstacolelor.

Un protagonist al campaniei electorale mi-a întărit recent această convingere. El a declarat că Moldova e foarte săracă pentru că a fost prost guvernată. Sînt de acord, dar făcînd o precizare: Moldova e foarte săracă pentru că a fost prost guvernată aproape 20 de ani!

Dezvoltînd această idee, aş spune că nu sărăcia a împiedicat facerea drumurilor. Chiar şi într-o ţară săracă sînt bani suficienţi. Chiar şi într-o ţară săracă pot fi aduşi bani. Numai că la noi a cam lipist dorinţa de a face proiecte şi de a folosi cu cap banii existenţi.
XS
SM
MD
LG