Linkuri accesibilitate

Moartea lui Păunescu și publicitatea de partid (România liberă)


Alianța pentru o Românie Curată (22).


Despre reprosurile pe care le-a primit la Chisinau premierul Vlad Filat, dupa semnarea tratatului de frontiera cu Romania, scrie astazi ziarul Gandul. Stirea informeaza ca partenerii de guvernare nu contesta legitimitatea tratatului, dar considera ca presedintele interimar Mihai Ghimpu trebuia sa semneze un decret de imputernicire a premierului. Este parerea vicepresedintelui Partidului Democrat, Igor Corman, de pilda. Gandul citeaza raspunsul lui Filat – a semnat in locul ministrului de externe Iurie Leanca, a carui activitate este limitata din pricina campaniei electorale -, dupa cum citeaza si reactia lui Leanca: procedura a fost integral respectata, iar semnarea tratatului este inscrisa in programul de guvernare al Aliantei pentru Integrare Europeana.

Evenimentul zilei se refera la reluarea transmisiunilor televiziunii romane pe teritoriul Republicii Moldova, prin intermediul canalului 2 Plus. Moldova „este o piata care pentru noi are o incarcatura simbolica, nu comerciala” a precizat presedintele televiziunii romane, Alexandru Lazescu, citat aici. Ziarul reface filmul deciziilor care au facut ca TVR sa lipseasca peste 3 ani din peisajul media de peste Prut.

Dupa cum se stie, presedintele roman Traian Basescu a cerut partidelor politice parlamentare un moratoriu de 45 de zile pentru rezolvarea problemelor generate de criza economica. Reactia social-democratilor, ilustrata de numeroase declaratii ale liderului Victor Ponta, face obiectul editorialului semnat in Romania libera de Sabina Fati. Jurnalista observa ca pentru Ponta reabilitatea memoriei recent disparutului Adrian Paunescu este mai importanta decat criza, drept care reconcilierea ceruta de seful statului e respinsa pentru că guvernul nu a declarat zi de doliu national la inmormantarea poetului si nu a dispus sa fie transmisa in direct la TVR ceremonia. „PSD a confiscat, de fapt, moartea lui Paunescu si a transformat-o in eveniment publicitar de partid, cu gandul ca si nostalgicii trebuie motivati sa voteze pentru un viitor mai rosu”, scrie Fati. Editorialul dezvolta apoi pe tema similitudinilor de gandire dintre Victor Ponta si liderul fondator al PSD, cu jumatate de secol mai varstnic: Ion Iliescu.

Pe fondul unei „politici toxice” – cum defineste, in revista 22, Rodica Culcer atmosfera din Romania – maine se lanseaza totusi la Bucuresti o miscare civica deschisa, intitulata Alianta pentru o Romanie Curata. Evenimentul zilei aminteste dintre initiatori Societatea Academica Romana, pe actorul Toni Grecu si pe jurnalistul Catalin Tolontan.
XS
SM
MD
LG