Linkuri accesibilitate

Nu există alternativă la continuarea reformelor necesare aderării la UE


A. Ciobanu-Dordea: Raportul UE este „obiectiv, reţine şi progresele care au fost înregistrate, arată că România îndeplineşte criteriul politic pentru aderare.


12 noiembrie 2000

Interviul săptămânii.


Nu există alternativă la continuarea reformelor necesare aderării la UE.


Realizator: Tania Radu.
Invitat : Aurel Ciobanu-Dordea, negociator şef pentru Uniunea Europeană şi şeful Direcţiei integrare europeană din cadrul Ministerului de externe.

Aurel Ciobanu-Dordea consideră că raportul Uniunii Europene despre progresele României, perceput critic în ţară, ar trebui analizat mai „echilibrat”. Raportul este „obiectiv, reţine şi progresele care au fost înregistrate... mai ales arată că România îndeplineşte criteriul politic pentru aderare. Trebuie însă se ne preocupe acum remedierea acelor probleme, menţionate ca atare în raportul Comisiei Europene”.

Reforma administraţiei publice este unul din domeniile în care nu s-au înregistrat dar nici nu aveau cum să se înregistreze , într-un an, progrese semnificative. Legea privind statutul funcţionarului public a fost adoptată la sfârşitul anului trecut. Progrese puţine s-au făcut şi în îndeplinirea criteriilor economice – nici aici vreo surpriză. Pe lângă tarele economiei române, aceasta a fost afectată şi de factori externi, pe care nu i-a putut influenţa, cum ar fi devalorizarea monedei europene, care a scăzut competitivitatea exporturilor româneşti.
Seceta şi creşterea preşului petrolului au afectat de asemeni economia.

Trebuie continua procesul de privatizare şi în general, cu tenacitate, trebuie remediate problemele care sunt acum consemnate de mai multe rapoarte europene succesive.

Negocierile de aderare se bazează pe încredere iar progresele României depind de gradul de încredere pe care ţările Uniunii Europene îl au în ţara noastră.

Raportul sesizează ritmul lent de adoptare a legislaţiei europene de Parlament.

Indiferent de rezultatul alegerilor generale din noiembrie, Aurel Cobanu Dordea se declară convins că vor fi continua reformele necesare aderării la Uniunea Europeană pentru că alternativă nu există.
XS
SM
MD
LG