Linkuri accesibilitate

Un moment de răscruce istorică (T. Baconschi despre alegerile din Moldova)


Pașapoartele pentru moldoveni nu sunt pe placul Parisului (România liberă)

Portalul de stiri Hotnews a postat in aceasta dimineata extrase din discursul tinut de ministrul roman de externe Teodor Baconschi la o conferinta despre Republica Moldova, si in care se refera la apropiatele alegeri parlamentare din 28 noiembrie. Momentul ar putea fi unul de rascruce istorica pentru tara vecina, care are de ales nu intre Rusia si Romania, ci intre trecut si viitor – a spus Baconschi. Potrivit Hotnews, seful diplomatiei romane spera ca partidele democratice din Republica Moldova vor avea maturitatea politica necesara pentru a-si mentine coeziunea si orientarea. Este citat si ministrul moldovean al justitiei, si in acelasi tiump vicepresedinte al Partidului Liberal Democrat, care a spus la aceeasi conferinta ca apropierea de Romania este considerata de guvernul si de cetatenii din Moldova o revenire la normalitate.

Doua articole din ziarele romanesti se refera la posibila intentie a Frantei de a bloca aderarea Romaniei la spatiul Schengen, prevazuta pentru martie anul viitor. In discutie sunt declaratii facute in parlamentul d ela Paris de secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche. In Gandul, Bogdan Munteanu gaseste ca Franta nu se oboseste nici de aceasta data sa aduca argumente temeinice pentru pozitia sa, asa cum a facut si pe tema expulzarii romilor originari din Romania. Lellouche s-a plans de slaba controlare a frontierei dintre Romania si Republica Moldova si de acordarea de pasapoarte romanesti de catre Romania pentru cetatenii moldoveni.”Punem cumva in pericol Europa prin acest lucru? - se intreaba Munteanu. Nu in mai mare masura decat Franta, care a naturalizat cei mai multi cetateni (137.000), majoritatea africani, in 2008, si se gaseste pe primul lor in Uniunea Europeana, in aceasta privinta, de mai multi ani “, scrie jurnalistul de la Gandul.

Un articol din Romania libera este intitulat Pasapoartele pentru moldoveni nu sunt pe placul Parisului. Relatand despre aceeasi interventie a lui Pierre Lellouche, acest text include si reactiile venite de la Bucuresti si Chisinau: cea a presedintelui Traian Basescu, care a sustinut ca Franta si Olanda nu au blocat totusi parcusul documentelor de aderare la spatiul Schengen a Romaniei, si cea a premierului moldovean Vlad Filat, care s-a aratat optimist ca Uniunea va gasi un punct compromis in aceasta chestiune.
XS
SM
MD
LG