15 noiembrie 2000
Actualitatea. (Moderator: Radu Calin Cristea; reporter: Liana Ionescu).
Cazul Gheorghe Ursu și mușamalizarea vinovățiilor.
Nu se face lumină în dosarul Gheorghe Ursu, dizidentul anticomunist care a murit în puşcărie la 17 noiembrie 1985, în urma unor torturi groaznice. Potrivit opiniei membrilor familiei celui numit de prieteni „Babu”, opinie împărtăşită şi de unii magistraţi, ca şi de organizatii pentru apărarea drepturilor omului, justitia post şi pre-decembristă ar fi muşamalizat acest caz în care ar putea fi implicaţi şi ofiţeri superiori din fostul aparat al miliţiei şi securităţii. Cei mai mulţi dintre aceştia, susţine, Andrei, băiatul lui Babu Ursu, activînd astazi în special în cadrul SRI. În semn de protest faţă de aceasta atitudine a justiţiei, Andrei Ursu a intrat de astăzi în greva foamei. Îşi leagă speranţe de audienţa în care l-a chemat vineri procurorul general al Romaniei, Mircea Criste. O dată simbolică, vineri, se vor împlini exact 15 ani de cînd Babu s-a strins într-un penitenciar bucureştean.
Andrei Ursu spune că a recurs la greva foamei în semn de protest faţă de tergiversarea dosarului privind asasinarea tatalui său în care sunt implicaţi şi foşti ofiţeri de securitate şi miliţie. Potrivit fiului inginerului Gh. Ursu generalul Dan Voinea, şeful secţiei Parchetelor Militare, a obţinut în ultima perioadă informaţii importante referitoare la responsabilitatea unor foşti ofiţeri superiori în dictarea ordinelor şi executarea acestora, finalizate cu uciderea în bătaie, pe 17 noiembrie 1985 a celui care a avut curajul să-l critice public pe Ceauşescu inclusiv, a amintit Andrei Ursu, prin scrisori adresate postului Radio Europa Liberă.
Andrei Ursu: „Există mărturii că aceste torturi aveau loc şi în celulă, cum am spus şi la anchetă, şi că informatorii de cameră, ca urmare a torturilor aplicate şi informaţiilor pe care încercau să le extragă, scriau note informative care erau preluate de şeful arestului Creangă Mihail, şi de către şeful cercetărilor penale de la Miliţie, Tudor Stănică, şi erau transmise şefului cercetărilor penale de la Securitate, Vasile Gheorghe, cel care conducea întreaga anchetă şi dădea ordinele de tortură care i s-au aplicat tatalui meu.”
Generalul Dan Voinea a început investigaţiile în acest caz în 1990, dar numai după cîteva luni dosarul i-a fost luat şi dat generalului magistrat Samoilă Joarză care a încercat să muşamalizeze lucrurile, trimitîndu-l în instanţă doar pe Marian Clită, o unealtă a Securităţii care i-a dat inginerului Ursu lovitura mortală. Fostul delicvent de drept comun Marian Clită a fost condamnat de instanţa supremă în vara acestui an la 20 de ani închisoare. (...)
Nici un ofiţer de Securitate sau Miliţie nu a fost deferit justiţiei pentru crimele pe care le-a comis în timpul regimului lui Nicolae Ceauşescu, spune acum Andrei Ursu. Cei implicaţi, nu numai că nu au fost deferiţi justiţiei, dar au avut o carieră profesională ascendentă. Majoritatea ofiţerilor de al DSS au trecut la Direcţia Juridică a SRI. Este şi cazul colonelului Vasile Hodiş, cel suspectat de a fi distrus documentele din dosarul de securitate al lui Gh. Ursu. Vasile Gheorghe şi Marian Parvulescu au fost arestaţi, dar pentru puţin timp în legatură cu revoluția din decembrie 1989. Tudor Stănică a fost vicepreşedinte la Credit Bank pînă cînd aceasta a dat faliment, iar Mihail Creangă, şeful arestului Rahova, cunoscut pentru brutalitatea şi tortura sistematică aplicată deţinuţilor a avut funcţii de conducere tot la CreditBank.
De altfel, aşa cum subliniază şi fiul inginerului Ursu, multi dintre torţionarii regimului comunist s-au inflitrat în structuri economice si financiare, ceea ce le conferă protecţie. După judecarea şi condamnarea lui Marian Clită, la 16 iunie anul curent, fiul lui Gh. Ursu a solicitat procurorilor continuarea cercetărilor în ceea ce îi priveşte pe foştii ofiţeri de securitate şi miliţie implicaţi şi trimiterea lor în judecată. În urma plîngerii lui Andrei Ursu, generalul Dan Voinea a preluat din nou dosarul. De curînd însă, procurorul general, Mircea Criste, a decis ca dosarul sa-i fie luat generalului Voinea şi repartizat colonelului magistrat Vasile Stanca.
Fiul inginerului Ursu spune că obiectivitatea acestuia poate fi pusa la îndoială, întrucît, pe vremea comiterii asasinatului, colonelul Stanca avea atribuţii pe linie de cadre în Parchetul Militar şi deci relaţii de serviciu, probabil cordiale cu ofiţerii incriminaţi în dosar, iar fiul acestuia este angajat al SRI.
Toate acestea, ca şi eşecul demersurilor la preşedinţia Romaniei şi la alte institutii abilitate ale statului să facă lumină în acest caz, îl fac pe Andrei Ursu să creadă că se doreşte în continuare absolvirea de răspundere a celor vinovati de acest asasinat politic. În urma protestului declanşat astazi, procurorul general Mircea Criste a decis să îl primească vineri pe Andrei Ursu în audienţă.
Tot vineri, procurorul general urmează să aibe o discuţie pe aceasta temă cu generalul Dan Voinea.
Andrei Ursu, în greva foamei, se adresează Europei Libere.