Linkuri accesibilitate

„Dreptate pentru Serghei”


Funeraliile lui Serghei Magnitsky
Funeraliile lui Serghei Magnitsky

Un an de la moartea în arest preventiv a avocatului Serghei Magnitsky care acuzase o serie de demnitari ruși de fraude în valoare de milioane de dolari.

In 2008, avocatul Serghei Magnitsky acuza importanti oficiali ruşi in ceea ce el numea o schema masiva de frauda. La putin timp dupa aceasta a fost arestat. A murit in arestul politiei. Nimeni nu a fost gasit vinovat. Se implineşte un an e la moartea sa.

Serghei Magnitsky avea 37 de ani, lucra la compania Hermitage Capital şi sustinea ca inalti oficiali din Ministerul de Interne, de la Fisc, de la serviciul Federal de Securitate si de la alte agentii guvernamentale erau implicati in fraudarea cu 230 de milioane de dolari a bugetului de stat. Doi dintre cei despre care tinarul avocat spunea ca ar fi implicati in aceasta frauda, inalti functionari in ministerul de interne, Pavel Karpov şi Artiom Kuznetov au acuzat compania pentru care tinarul avocat lucra de frauda fiscala. La data respectiva Hermitage Capital avea o disputa cu guvernul rus. Magnitsky a fost arestat. I s-a refuzat orice asistenta medicala in arest preventiv. Dupa un an de zile, pe 16 noiembrie 2009 a murit. Sprijinitorii sai spun ca in mod deliberat i s-a refuzat tratamentul pentru a–l obliga sa işi retraga marturia. Opinia publica internationala a reactionat. Ca urmare, preşedintele Dmitri Medvedev a ordonat o investigatie. 20 de persoane au fost concediate. Nimeni nu a fost adus in instanta.

Cred ca autoritatile ruse inteleg ca noi vom continua sa aducem acest caz in discutie pina cind va exista o investigatie cuprinzatoare şi cei vinovati pedepsiti. Rusia are, cu siguranta, anumite responsabilitati. Este semnatara a acordurilor de la Helsinki şi actiunile ei nu se potrivesc cu prevederile acestui acord. De aceea, noi vom continua sa aducem cazul in discutie şi eu cred ca acest lucru va avea un efect asupra celor care decid in Rusia, pentru ca este un subiect legat de respectarea drepturilor omului, a declarat co-preşedintele Comisiei Helsinki a Congresului Statelor Unite, senatorul democrat Benjamin Cardin.

In septembrie, Benjamin Cardin impreuna cu congresmanul JamesMcGovern – care conduce Comisia Tom Lantos pentru drepturile omului - au introdus o rezolutie pe acest caz, care propune blocarea vizelor pentru Statele Unite, inghetarea unor conturi din banci americane pentru o serie de persoane despre care cei doi congresmani americani cred ca sunt implicati in moartea tinarului avocat. Senatorul Cardin spune ca rezolutia are un sprijin important in Congres şi ca ar putea fi votata in lunile urmatoare şi ca atit preşedintele Barack Obama cit şi secretarul de stat Hillary Clinton sunt interesati de caz.

O rezolutie similara se pregateşte si in Parlamentul European. Ieri, preşedintele parlamentului european Jerzy Buzek a definit cazul drept „un exemplu şocant care demonstreaza ca cine lupta impotriva coruptiei in Rusia nu se poate simti nici aparat şi nici in siguranta”. Transparency International i-a acordat post mortem premiul pentru Integritate.

La Moscova, cazul a fost redeschis, dar ... impotriva avocatului pentru evaziune fiscala. Purtatoarea de cuvint a ministerului de interne: ”In acest caz, Magnitsky era raspunzator ca avocat şi a luat parte activa in operatiunile de evaziune fiscala. De aceea este imposibil sa spunem ca el nu facea decit sa urmeze indicatiile şefilor sai fara sa işi dea seama de scopul lor final. El era bine informat despre ceea ce compania cauta sa obtina”.

Si, pentru ca pozitia Moscovei sa fie inca şi mai limpede in acest caz, Ministerul de Interne tocmai ce l-a numit pe Pavel Karpov unul dintre cei acuzati de avocat ca facind parte din schema de frauda, drept „ cel mai bun agent”, iar politistul care a condus investigatiile in cazul mortii avocatului in arest, a fost şi el premiat cu un ordin asemanator.

Povestea lui Serghei Magnitsky a devenit film documentar. Este prezentat astazi in Parlamentul European şi in Congresul american. ”Nu pot sa inteleg ce s-a intimplat cu el. Nu mi-am imaginat niciodata ca i s-ar putea intimpla aşa ceva”: ati auzit-o pe Natalia, mama avocatului intr-o declaratie din filmul „Dreptate pentru Serghei”.
XS
SM
MD
LG