Linkuri accesibilitate

Bizarerii electorale


Statuia lui Lenin la Tătărăuca Veche
Statuia lui Lenin la Tătărăuca Veche

Nuanţele sînt foarte importante oricînd, şi mai ales în campaniile electorale.


Găsesc deunăzi în Moldova Suverană următorul mesaj însufleţitor: „Locuitorii din satele Racovăţ, Tătărăuca Veche şi Iarova, raionul Soroca, au semnat o Declaraţie prin care manifestă susţinerea plenară a PCRM-ului în alegerile parlamentare, specificînd că Partidul Comuniştilor este singura formaţiune capabilă să soluţioneze problemele cu care se confruntă Moldova”.

Am citit mesajul cu pricina şi am căzut pe gînduri. Ce vrea să ne spună Moldova Suverană? Că locuitorii a trei sate IN CORPORE susţin cu trup şi suflet PCRM? Nu am fost niciodată în satele Racovăţ şi Iarova, de aceea, aş putea admite, la rigoare, că acestea sînt nişte fiefuri ale PCRM-ului, că acolo toată lumea e cu PCRM. Însă în Tătărăuca Veche vin deseori, acolo locuiesc părinţii mei, şi cunosc oameni din acel sat care nu agreează comuniştii. Prin urmare, deşi în faţa primăriei din sat se înalţă monumentul lui Lenin, deşi sînt destui fani ai PCRM-ului acolo, am convingerea că sînt acolo şi oameni care nu votează cu PCRM. O spun în cunoştinţă de cauză.

Şi atunci întrebarea care se impune în mod firesc este: de ce Moldova Suverană scrie că „LOCUITORII din Tătărăuca Veche susţin plenar PCRM-ul” în loc să scrie O PARTE DIN LOCUITORI sau NIŞTE LOCUITORI sau MAJORITATEA LOCUITORILOR? De ce ziarul sacrifică nuanţele şi îi bagă pe toţi sătenii din Tătărăuca Veche în aceeaşi oală? Au fost colegii de breaslă de la Moldova Suverană în Tătărăuca Veche şi au discutat cu toţi sătenii in corpore?

A spune că locuitorii din Tătărăuca Veche sprijină un oarecare partid e ca şi cum ai spune că locuitorii Chişinăului sprijină un singur partid. Cam la fel proceda şi fostul-actualul preşedinte al Uniunii Scriitorilor Mihai Cimpoi, cînd semna nişte declaraţii în numele Uniunii literaţilor pe care eu, bunăoară, un membru al aceleiaşi instituţii, nu le-aş fi semnat niciodată.

Nuanţele sînt foarte importante oricînd, şi mai ales în campaniile electorale. Numai că tot în campaniile electorale protagoniştii cursei sau fanii lor deseori le neglijează. În consecinţă, locuitorii unui sat sînt confundaţi cu o parte din săteni. Şi e păcat.
XS
SM
MD
LG