Linkuri accesibilitate

Problema încrederii patronilor de telefonie de la Tiraspol


Maxim Kuzovlev: „Operatorii privați trebuie convinși că nu-și vor pierde banii dacă se înregistrează la Chișinău”










Tiraspolul continuă să păstreze tăcere, la o săptămână după ce guvernul moldovean a stabilit, printr-o hotărâre, procedura prin care ar putea să fie restabilită legătura telefonică directă dintre cele două maluri ale Nistrului. Amintim că Guvernul a propus operatorilor transnistreni să se înregistreze la Chişinău şi să obţină licenţă pentru a putea apoi să se interconecteze cu Moldtelecomul. Decizia guvernului, care a fost prezentată drept o măsură de încredere, menită să uşureze viaţa oamenilor de pe ambele maluri, inclusiv prin ieftinirea preţului convorbirilor, nu a fost comentată nici de administraţia transnistreană, nici de operatorul din stânga Nistrului Interdnestrcom, care este parte a companiei Sheriff. Radu Benea a căutat explicaţia unor experţi de la Tiraspol.


Jurnalistul independent de la Tiraspol Maxim Kuzovlev crede că presa moldoveană ar fi creat aşteptări exagerate în legătură cu posibila reluare a convorbirilor telefonice directe prin reţeaua fixă. Amintim că la o înţelegere de principiu în acest sens s-a ajuns la întâlnirea premierului Vlad Filat cu liderul transnistrean Igor Smirnov, la un meci de fotbal de la Tiraspol, la sfârşitul lui septembrie. Faptul că la o săptămână după adoptarea decizei de guvern în care e descrisă, practic, procedura de interconectare, Tiraspolul încă nu a reacţionat este un lucru explicabil, în opinia lui Maxim Kuzovlev.

Maxim Kuzovlev
Maxim Kuzovlev: „În Transnistria, legătura telefonică fixă cu Moldova funcţionează în regim obişnuit, ce-i drept la tariful de 11 cenţi pentru un singur minut. Desigur, nu în mod direct, ci prin sistemul global de comunicaţii. Respectiv, compania de stat Moldtelecom şi compania privată transnistreană Transtelecom nu sunt în pierdere. Se poate suna şi din Moldova în Transnistria, formând un prefix foarte lung. Deci, legătura există. Este adevărat însă că partea moldoveană a adresat mai multe scrisori administraţiei transnistrene pentru a discuta la nivel de experţi despre reluarea legăturii telefonice directe, dar aceste demersuri au rămas fără răspuns”.

Nu numai faptul că Transtelecom este un operator privat, care nu va dori probabil să ieftinească preţul convorbirilor, ar fi un impediment în reluarea legăturii telefonice directe, spune Maxim Kuzovlev. Tiraspolul ar putea să nu accepte să revină într-un spaţiul unic de telecomunicaţii al Moldovei şi din motive de securitate. Operatorul transnistrean Interdnestrcom, căruia îi aparţine Transtelecomul, este o întreprindere fiică a companiei Sheriff. La înființarea acestui operator în 1999, oficialităţi din Tiraspol au remarcat că de acum încolo Chişinăul nu va mai putea să le asculte convorbirile telefonice.

Maxim Kuzovlev: „Într-un fel, ei pot fi înţeleşi. E vorba nu numai de securitatea convorbirilor, dar şi de securitatea economică, de faptul că ei nu vor ca banii lor să rămână la Chişinău. Dar trebuie să ţinem minte totuşi că telefonia transnistreană este o afacere privată. Dacă specialiştii moldoveni îi vor convinge pe specialiştii transnistreni că nu vor pierde, ci vor avea de câştigat, eu cred că într-un fel sau altul compromisul va fi atins. Însă, deodamdată, eu nu văd nici o posibilitate reală ca acest lucru să se realizeze”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG