Linkuri accesibilitate

Partenerii de peste Prut trebuie să-și clarifice disputa


Teodor Baconschi este sigur că tratatul cu Moldova este perfect valid.


Ministrul roman de externe Teodor Baconschi este sigur ca tratatul privind regimul frontierei dintre Romania si Republica Moldova este perfect valid. Din punctul de vedere al partii romane, totul s-a facut constitutional. Partenerii de peste Prut, adauga Baconschi citat de Mediafax, trebuie sa-si clarifice aceasta „disputa interna”, pe care o reaminteste agentia de stiri romaneasca: declaratiile facute la Chisinau de presedintele interimar Mihai Ghimpu, de analisti politici si politicieni, si in care premierul Vlad Filat era acuzat ca ar fi semnat tratatul fara sa aiba mandat.

Editorialul Romaniei libere este rezervat astazi de Sabina Fati subiectului Rusia-NATO. Dupa ce explica ce anume a condus la dorinta NATO de a-si apropia Rusia – si anume deschiderea acesteia catre vest – comentatoarea arata ca totul se bazeaza mai degraba pe aparente. „Rusia se schimba, se modernizeaza”, scrie Fati, dar noua doctrina militara semnata de Dimitri Medvedev la inceputul acestui an considera NATO drept principalul pericol la adresa tarii. Preparativele marii intelegeri care ar urma sa se oficializeze la summitul NATO de la Lisabona nu sunt nici ele mai linistitoare – se arata in Romania Libera. In urma cu o saptamana, ambasadorul rus in Austria exprima pe fata conditia ca tara sa să colaboreze cu Alianta Nord-Atlantica: Georgia sa nu intre in Uniunea Europeana. Pentru Moscova, subliniaza Sabina Fati, ramane mai importanta decat orice „doctrina vecinatatii apropiate”. NATO nu ar fi, din aceasta perspectiva, decat umbrela onorabila sub care Rusia si-ar putea camufla controlul exercitat pe mai departe asupra fostelor state satelit.

Doi comentatori se incumeta sa abordeze proaspatul scandal al politistilor romani infratiti cu interlopii. In ziarul Adevarul, Stelian Tanase vede in acest caz o „hartie de turnesol”, care indica direct „haosul din Ministerul Afacerilor Interne”. In Evenimentul zilei, Mircea Marian lanseaza doua posibile scenarii de evolutie in actuala conjunctura: fie anarhia din politia romana va contamina si serviciile secrete, fie personajele lumii interlope vor lua act de faptul ca politia e paralizata si atunci „infractiunile majore – adica jaf cu mana armata, violuri si asasinate la comanda – or sa explodeze”.
XS
SM
MD
LG