20 noiembrie 2000
Actualitatea. (Moderator: Cristian Teodorescu; Comentariu: Ilie Şerbănescu).
Recomandările Uniunii Europene pentru România sau „modelul bulgar”.
Nici economia româna, nici cea bulgară nu sunt considerate la Bruxelles adevărate economii de piaţă dar în ultimul raport al Comisiei europene, Bulgaria este de multe ori lăudată. „Cu Bulgaria s-a făcut un experiment: introducerea unui regim de consiliu monetar, ceea ce înseamnă legarea monedei naţionale de o monedă cu semnificaţie internaţională şi abandonarea politicii monetare proprii, adică a unei Bănci Naţionale proprii.
... Leva a fost legată strict de marca germană iar banca naţională nu mai duce o politică independentă, deciziile sunt luate de un consiliu monetar, format din bancheri elveţieni”.
În consecinţă, nivelul inflaţiei este cel al inflaţiei din Germania, valoarea levei este valoarea mărcii. „Un transplant fericit, de bun augur pentru proiectele de afaceri...”. Numai că economia bulgară nu este cea germană, nu are eficienţa acesteia – aşa că în caz de avarie, singura supapă care rămâne Bulgariei este scăderea nivelului de trai.
Bulgaria trăieşte acum din „injecţii financiare” din afara, care însă costă puţin: cu 100 de milioane de dolari se pot plăti mai toate salariile lunare din economie.
România s-a încăpăţânat să nu intre în incapacitate de plăţi şi aşa a putut salva un salariu mediu lunar de 90- 100 de dolari. La acest nivel şi la cât de mare este România, costurile unui consiliu monetar pentru exterior ar fi de neasumat.