Linkuri accesibilitate

NATO decide să se retragă din Afganistan în 2014


Anders Fogh Rasmussen și Hamid Karzai semnînd parteneriatul NATO-Afganistan
Anders Fogh Rasmussen și Hamid Karzai semnînd parteneriatul NATO-Afganistan

Secretarul General NATO Fogh Rasmussen semnează cu președintele afgan Karzai un parteneriat pe termen lung.

Liderii NATO au decis ca misiunea combatantă din Afganistan să fie încheiată până la sfîrşitul anului 2014 dar au precizat că nu vor retrage trupele decât dacă situaţia securităţii interne o permite. Secretarul general NATO Fogh Rasmussen a declarat că alinaţa va sprijini pe lungă durată guvernul afgan în lupta împotriva miliţilor Taliban şi a terorismului. S-a şi semnat un acord cu preşedintele afgan Karzai privind acest sprijin pe lungă durată.

Încă de anul viitor, forţele internaţionale vor începe să treacă o serie de responsabilităţi autorităţilor afgane. Unele ţări au lăsat de înţeles că-şi vor retrage trupele încă înainte de 2014. În acest moment, în Afganistan sunt circa 150 de mii de militari străini, din care 100 de mii americani.

Dmitry Medvedev și Anders Fogh Rasmussen
Liderii NATO şi preşedintele Dimitri Medvedev au început să discute modalităţile în care Rusia ar putea participa la scutul anti-rachetă din Europa.
Nu este clar ce rol ar putea juca Rusia care în trecut a criticat vehement acest plan lansat de administraţia Bush. Problema centrală este definirea pericolelor pe care ar trebui să le evite scutul, mai precis care sunt ţările care ar putea fi o ameninţare.

Încă de vineri seară, summitul NATO a aprobat noua strategie a Alianţei pe următorii 10 ani. Ea va permite Alianţei să acţioneze departe de graniţele statelor membre si să combată ameninţările teroriste. Noua strategie, a delcarat secretarul general Fogh Rasmussen, nu este o declaraţie de intenţii ci un plan concret de măsuri care vor fi adoptate în anii ce vin. NATO va rămâne o putere nucleară atâta timp cât exită arme nucleare în lume, a mai declarat Rasmussen.

De la summitul NATO, preşedintele american Barack Obama le-a cerut din nou senatorilor de la Washington să ratifice cât mai repede noul tratat de reducere a armelor strategice, START, semnat cu Rusia. El a averitzat că în caz contrar Rusia ar putea fi mult mai reticientă să colaboreze în privinţa Iranului, Afganistanului sau să sprijine lupta împotriva terorismului.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG