Linkuri accesibilitate

Dezacorduri între democrații americani după înfrîngerea în alegeri


Democrații din Congres îi cer președintelui să facă ceva, orice, pentru a demonstra oamenilor că administrația încă mai acționează în interesul lor.


In Statele Unite, democratii nu sint de acord cum sa actioneze dupa usturatoarea infringere in alegerile din noiembrie. Care sint variantele l-am intrebat pe corespondentul Europei Libere in capitala americana, Valeriu Sela.

Democratii din aripa de stinga ar vrea ca Obama sa-i infrunte pe republicani mai direct. Moderatii isi amintesc ca in 1996, Bill Clinton a obtinut un nou mandat la Casa Alba, dupa o infringere categorica cu doi ani in urma, tocmai pentru ca a optat pentru o cale de mijloc, care sa-i atraga pe unii republicani. Intr-un interviu, senatorul democrat Richard Durbin a spus ca baza electorala a partidului isi doreste un presedinte ferm. „Pe de alta parte - spune senatorul - altii ii cer sa gaseasca solutii practice la problemele cu care e confruntata tara”.

Deocamdata, Obama pare sa fie mai apropiat de aripa dispusa sa faca concesii. Incearca de exemplu sa obtina sprijin republican pentru un tratat de dezarmare cu Rusia, care pina nu demult parea asigurat. Dar in noul context politic de la Washington, nu mai e. Si de curind a spus ca ia in considerare extinderea reducerilor de impozite pentru cei care cistiga mai mult de 250 de mii de dolari, anual. Pina nu demult presedintele s-a opus cu inversunare acestei eventualitati.

Dar gruparea de stinga a partidului priveste cu mare ingrijorare aceste masuri si declaratii. Christopher Edley, fost consultant de campanie al presedintelui, se declara uimit ca seful statului face o concesie in politica de impozitare, chiar inainte ca negocierile sa demareze. El arata ca ideea bipartizana trebuie sa continue sa existe doar ca ea trebuie impartasita si de celalta parte, ceea ce in ultimii doi ani nu s-a intimplat. In acelasi timp democratii din Congres ii cer presedintelui sa faca ceva, orice, pentru a demonstra oamenilor ca administratia inca mai actioneaza in interesul lor. Ei cred ca administratia trebuie sa comunice explicit si sa demonstreze efortul de a crea locuri de munca.

Consilieri ii cer presedintelui sa-si avanseze agenda prin ordine executive, daca altfel nu se poate. „Este foarte important pentru el sa demonstreze ca poate da rezultate” – sustine o fosta consiliera prezidentiala. Altii il sfatuiesc pe presedinte sa nu urmeze calea lui Bill Clinton, care a adoptat idei republicane populare. „Sper ca Obama sa vrea sa scrie istorie”, chiar cu riscul unei presedintii cu un singur mandat – arata Christopher Edley.
XS
SM
MD
LG