Linkuri accesibilitate

Rezultatele summitului de la Lisabona din perspectivă românească


Consecințele prăbușirii economiei irlandeze: pentru zona euro, pentru România

Impas de politica si de mentalitati atat in interior cat si in exterior – aceasta este nota dominanta a comentariilor din presa zilei. Cel mai recent scandal din Romania – cel al politistilor care colaboreaza cu lumea interlopa – nu este decat simptomul grav al unui stat bolnav, constata Ovidiu Nahoi in Adevarul. El leaga comemorarea asasinarii istoricului Nicolae Iorga de catre legionari in 1940, de constatarea ca, in clipa de fata, citam, “increderea oamneilor in stat si in institutiile sale, in proceduri, in parlament si in sistemul de partide se afla la cota de avarie”. Nu intamplator, crede jurnalistul, “grupuri de tineri din gruparea Noua Dreapta (de nuanta legionara) incep sa patruleze pe strazi pentru asigurarea ordinii, amintind astfel de zorii fascismului. Sa nu-i blamam pe ei inainte de a constata vulnerabilitatea unui stat ce ajunge sa le vegheze carierele si sa-i inalte in functii pe unii ca Fatuloiu sau Soric” – sunt aici numele protagonistilor scandalului cu de care aminteam la inceput.

In Evenimentul zilei, Mircea Mihaies se ocupa de acelasi scandal si vorbeste despre “dezmatul respingator in care se complac oameni platiti pentru a apara legea”. El crede ca “ştăbimea de prin judete” ar trebui sa demisioneze de urgenta.

Tot in Evenimentul zilei sunt prezentate rezultatele reuniunii la varf de la Lisabona a Aliantei Nord Atlantice, la care Rusia a acceptat, in principiu, sa participe la instalarea unui scut antiracheta si la operatiunile NATO din Afganistan. Citand declaratii ale presedintelui roman Traian Basescu, autorul sintezei schiteaza si cele doua tipuri de pozitii pe care s-au grupat statele lumii. Unele sunt entuziasmate de intelegerea la care s-a ajuns cu Rusia, altele pastreaza reticente. Romania, de pilda, prefera o abordare graduala a colaborarii dintre NATO si Rusia. Gestul care ar puta convinge Bucurestiul de bunele intentii ale Moscovei ar fi pasul spre rezolvarea conflictului inghetat din Transnistria.

Tom Gallagher analizeaza in Romania libera prabusirea economiei irlandeze, cu impact foarte riscant pentru zona euro, si o traduce implicit intr-o serie de avertismente pentru Romania. Pe scurt, Uniunea Europeana ar putea sa puna pe primul plan salvarea monedei unice, ceea ce ar insemna sustinerea ei de catre economiile cu dare de mana, in special Germania. Pretul – centralizarea deciziilor economice la nivel european, unde ar putea fi stabilite chiar bugetele statelor mai putin performante.
XS
SM
MD
LG