Linkuri accesibilitate

24.11 - Chișinău: Candidații la președinție


Dumitru Diacov: „Toate fracţiunile parlamentare, cu excepţia comuniştilor, vor susţine o candidatură din afara Parlamentului, o persoană care nu este implicată politic.”


24 noiembrie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Candidații la președinție.

Dan Ionescu: Formaţiunile politice, reprezentate în Parlament, par să fi renunţat, în sfârşit, la jocul de-a trasul din timp la înscrierea de candidaţi pentru funcţia de preşedinte al Republicii. După înregistrarea oficială a liderului comuniştilor pe lista candidaţilor, forţele de centru-dreapta au decis să prezinte, la rândul lor, un candidat comun pentru alegerile de 1 decembrie. Potrivit agenţiei de ştiri Infotag, încă înainte de începererea negocierilor pe această temă, se vehiculau trei nume de posibili candidaţi şi anume: preşedintele Curţii Constituţionale, Pavel Barbălat, şi foştii miniştri de Externe – Nicolae Ţâu şi Mihai Popov. Detalii despre cursa prezidenţială de la Sergiu Praporşcic:

Grupurile parlamentare ale fostei Alianţe pentru Democraţie şi Reforme au desemnat astăzi un candidat la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, după ce liderul comunist, Vladimir Voronin, şi-a înregistrat candidatura la comisia specială a Parlamentului.

Reprezentanţii grupurilor parlamentare ale Partidului Democrat, Convenţiei Democrate, Partidului Forţelor Democratice, Partidului Popular Creştin-Democrat şi câţiva deputaţi independenţi s-au întrunit astăzi într-o şedinţă, la care au negociat problema alegerii preşedintelui Republicii. După discuţii de câteva ore, preşedintele Parlamentului, Dumitru Diacov, a declarat presei, că toate grupurile parlamentare, cu excepţia comuniştilor, au convenit să susţină un candidat din afara Legislativului.

Dumitru Diacov: „Toate fracţiunile parlamentare, cu excepţia comuniştilor, inclusiv unii deputaţi independenţi, vor susţine o candidatură din afara Parlamentului, o persoană care nu este implicată politic, o persoană care nu aparţine nici unui partid politic va fi anunţată şi va înaintată mîine candidatura.”

Dumitru Diacov nu a vrut să nominalizeze candidatura asupra căreea au convenit deputaţii fostei Alianţe de guvernare. Acum două ore existau deja în jur de 30 de semnături pentru înregistrarea contracandidatului lui Vladimir Voronin. Lista de semnături va fi prezentată mîine comisiei speciale pentru a fi înregistrată a doua candidatură.

Comisia l-a înregistrat astăzi pe liderul comunist, Vladimir Voronin, pentru care au semnat 38 de deputaţi din această formaţiune. Voronin a declarat presei, că doreşte să fie un preşedinte al tuturor şi dacă va fi ales, va ţine cont de interesele întregii societăţi.

Vladimir Voronin: „Nu-i problema, că un preşedinte al ţării să reprezinte interesele unui sau altui partid. Eu cred, că cine nu va fi ales la postul de preşedinte, el trebuie să se ridice mai sus şi să reflecte în activitatea lui interesul societăţii în întregime.”

În prezent nu este clar cine are mai multe şanse să ocupe funcţia de preşedinte – comunistul Voronin, sau contracandidatul acestuia, al cărui nume va deveni cunoscut mîine şi care este susţinut de toate celelalte grupuri parlamentare. Se pare, că Voronin are voturile a 40 de comunişti. Pentru a fi ales el trebuie să mai găsească încă 21 de voturi la celelalte grupuri parlamentare.

Mai puţin clară este situaţia oponentului lui Voronin, deşi în Parlament sunt încă 60 de deputaţi necomunişti, dacă nu luăm în calcul pe parlamentarul întemniţat la Tiraspol, Ilie Ilaşcu. Totodată, este puţin probabil, că cei cinci deputaţi independenţi, care-l sprijină pe preşedintele Petru Lucinschi, vor participa la votare, interesul şefului statului fiind desfăşurarea alegerilor parlamentare anticipate. Pe de altă parte, nu este clară, deocamdată, poziţia Convenţiei Democrate în problema susţinerii unui candidat de centru-dreapta. Să precizăm, că liderul CDM, Mircea Snegur, nu a participat astăzi la negocierile iniţiate de componentele fostei ADR.

Observatorii apreciază drept imprevizibil votul care va fi exprimat la 1 decembrie de către Parlament, deoarece va fi secret şi deputaţii vor putea susţine o candidatură sau alta, fără riscul ca opţiunea lor să devină publică.

Din Chişinău, Sergiu Praporşic, pentru Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG